Most épp céklakattanásom van. Azt szeretem benne, hogy egy nagyobb adagot megsütök héjában, (alufóliába csomagolva, 200 fokon a sütőben) és az sem baj, ha utána 1-2 napig nyitva marad a kérdés, hogy mi is legyen belőle. Készülhet belőle pirítósra való egyveleg, vagy egy őszi-téli saláta, vagy egy joghurtos-fokhagymás kence. Ebben a hideg időben viszont valami otthonos sütire vágytam, így kipróbáltam egy újabb verzióját a csokis-céklás sütinek – egy brownie-t, amit kenyérformában sütöttem meg. Az eredmény az esszenciája annak, amit egy sütitől várok: szaftos, csokis, nem túl édes és nagyon otthonos. Azt remélem titkon évek óta, hogy nyílik itt Wekerlén egy kis kávézó, ahol ilyeneket lehet enni. Banánkenyeret, kekszeket, meg hasonló otthonos sütiket. A Gozsdu udvarban már találtam egy helyet, ahol értik, miről beszélek.:) Blue Bird Café a nevük. Ismeritek?

ceklas_suti_620

Hozzávalók egy szögletes kenyérformához (loaf):
(1 bögre = 2,5 dl)

30 dkg cékla sütőben héjában megsütve, megpucolva, pürésítve
½ bögre cukrozatlan kakaópor
½ bögre fehér liszt
½ bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk foszfátmentes sütőpor
½ tk szódabikarbóna
csipet só
1 tk almaecet
3 tojás
8 dkg nádcukor
1,25 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
késhegynyi őrölt fahéj
10 dkg étcsoki gőz fölött megolvasztva

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (kétféle liszt, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna, só, pici fahéj). A csokit gőz fölött megolvasztjuk. Egy másik tálban robotgéppel habosra verjük a tojásokat és a cukrot, majd hozzáadjuk az olajat és vékony sugárban adagolva az olvasztott csokit. Ekkor mehet bele a céklapüré is, végül beleforgatjuk a száraz anyagokat. A végén megy bele 1 tk almaecet és az így kapott tésztát egy kivajazott, kilisztezett szögletes formába öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróba).