A napi háromszori meleg étkezés nem egyszerű mutatvány (nem is sikerül minden nap, de a törekvés folyamatos). A vacsora különösen nehéz ügy, főleg 6 után, 2 éhes gyerekkel a játsziról hazaesve. A wokozás is viszonylag gyors megoldás a problémára, de még kényelmesebb a sütőben sült zöldség. Csak megtisztítom az alapanyagot, meglocsolom kevés jó minőségű olajjal, sózom, fűszerezem és mehet is a sütőbe. Májusban adja magát a spárga, ráadásul nem is kell vele sokat szórakozni, a zöldet elég megmosni és ott eltörni, ahol magától is törik – ezzel konyhakésznek nyilváníthatjuk. 20 perc sütés után pedig ilyen kívánatos lesz a végeredmény. Fehérborral kísérni szabad. 5 perc alatt a kuszkusz is megvan mellé, ha valakinek hiányérzete lenne.

sült_spárga

Sütőben sült spárga paradicsommal, parmezánnal

Hozzávalók:

50 dkg zöld spárga
4-5 szem paradicsom
jó minőségű olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
parmezánforgácsok vagy reszelt parmezán
pirított kenyérkockák

A spárgákat a száruknál meghajlítjuk, ahol magától eltörik, eltörjük, a leeső alsó részt kidobjuk (vagy félretesszük alaplének), a többi részt megmossuk, megtörölgetjük. A paradicsomokat megmossuk, felszeleteljük, a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

Egy nagyobb tűzálló tálba rendezzük a spárgákat, rájuk szórjuk a paradicsomszeleteket és a fokhagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk és betoljuk az előmelegített sütőbe 220 fokra. Kb. 20 percig sütjük (ellenőrizzük, hogy elég puha-e), majd megszórjuk parmezánnal és pirított kenyérkockákkal és pár percig még sülni hagyjuk.