Inkább még csak tavaszi illúziókeltés, de annak tökéletes. Egy kis tál görög eper volt a kiindulási alap, ehhez társítottam a kókuszt és egy-két fűszert. Krémes állagú, desszertszerű kását szerettem volna, ezért használtam hozzá hajdinát, amit ha egy kávédarálóban megdarálunk, jó kis pudingokat lehet belőle főzni. Kétféle hajdina kapható a boltokban, a sötétebb, barna színű a pirított, ennek sokkal karakteresebb az íze, és van egy világosabb, halvány zöld, pirítatlan verzió – az ismerkedéshez ezt ajánlom. Természetesen mindkét formában gluténmentes, úgyhogy lisztérzékenyek is kísérletezhetnek vele.

epres_hajdinapuding_2

A puding fűszerezése a tőlem már megszokott sémát követi: mind az 5 alapíz benne van. Az édességét mindenki állítsa be magának és persze a fűszereket is lehet nagyvonalúbban használni. Menet közben jutott eszembe, hogy valószínűleg egy kis (fehér?)csoki sem ártott volna az ügynek. Na majd legközelebb.

epres_hajdinapuding_1

Hozzávalók:
(1 bögre = 2,5 dl)

½ bögre pirítatlan hajdina (például innen)
½ bögre kókuszreszelék
1 bögre rizstej
2 bögre víz
1 nagy marék mazsola
¼ tk őrölt kardamom
½ tk őrölt fahéj
csipet só
fél citrom leve
1 tk gabonakávé (vagy cukrozatlan kakaópor vagy karobpor)
2 tk mandulakrém (elhagyható)
méz ízlés szerint
25 dkg eper feldarabolva

A hajdinát kávédarálón finomra daráljuk. Egy fazékban felforraljuk a folyadékokat (1 bögre rizstej, 2 bögre víz), majd beledobjuk a mazsolát. Fűszerezzük kardamommal, őrölt fahéjjal és fokozatosan beleszórjuk a hajdinaőrleményt, majd a kókuszreszeléket, közben kézi habverővel kevergetjük, hogy ne csomósodjon. Megsózzuk, belefacsarjuk fél citrom levét, teszünk bele 1 tk gabonakávét és kb. 2 tk mandulakrémet. Kb. 10 perc alatt puding sűrűségűre főzzük. A végén beleforgatjuk az eperdarabokat is, majd ha elzártuk a gázt, mézzel édesítjük.
Tálaláskor megszórhatjuk kókuszreszelékkel és szárazon pirított mandulával.