Életem első házilag készített báránysültje, ennek megfelelően kellő áhítattal közelítettem a kérdéshez. Átfutottam, mit mondanak a magyar blogok a sütéssel kapcsolatban, majd leemeltem a polcról a Szakácsok könyvét, és hűen követtem az utasításait. A kulcskérdés a sütési idő, ezen áll vagy bukik a projekt. Ezt az említett forrásmunka szerint az alábbi egyenlettel számolhatjuk ki: 20 perc/45 dkg + 20 perc. Ez esetünkben 50 perc sütési időt eredményezett, de a biztonság kedvéért csekkoltam közben a maghőmérsékletet is: ha közepesen átsült bárányt szeretnénk, akkor 70 fokosnak kell lennie belül. Végül 80 fokig engedtem felkúszni a hőt, nehogy túl rozé legyen a vendégeknek, de a 70 fok is elég lett volna. Köretnek az aktuális kedvenceimet választottam: sült zöldségeket (a pasztinák szuper édesre karamellizálódott), kuszkuszt és csicseriborsókrémet.

rozmaringos_baranysult_1

Rozmaringos-fokhagymás báránycomb

Hozzávalók 3-4 személyre:

70 dkg báránycomb
néhány ág rozmaring
2-3 gerezd fokhagyma hosszában félbe-negyedbe vágva
olívaolaj

frissen őrölt bors

A húst lemossuk, szárazra töröljük. Egy nagy deszkát megszórunk sóval, borssal és meghempergetjük benne a báránycombot, hogy minden oldalról egyenletesen érje. A tetején kb. fél centis metszéseket ejtünk a húson és beledugjuk a fokhagymadarabokat és a rozmaringlevélkéket.
Kiolajozott tepsire rakjuk a husit, megkenjük vékonyan olívaolajjal és betoljuk a 220 fokra előmelegített sütőbe. 15 percig sütjük, majd mérsékeljük a lángot 180 fokra és további 35 percig sütjük (a maghőmérsékletet ellenőrizhetjük maghőmérővel). Közben kevés fehérbort is önthetünk alá. Mikor kész, kivesszük a sütőből, alufóliával lefedjük és kb. 20 percig pihentetjük. Utána ujjnyi vastag szeletekre vághatjuk.

Megjegyzés: a sütési idő a húsmennyiség függvénye – 20 perc/45 dkg + 20 perc. Ha közepesen átsültre (rozéra) szeretnéd, 70 fokosnak kell lennie belül.

rozmaringos_baranysult_2

Mentás-citromos kuszkusz

25 dkg kuszkusz

½ citrom leve
1-2 tk szárított menta

A kuszkuszt egy hőálló tálba szórjuk, megsózzuk és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. fél centire ellepje. Lefedjük és 10 percig állni hagyjuk. Utána beleforgatjuk a szárított mentát és a citromlevet és egy villával „átfésüljük”. Egy darabka vajat is beleforgathatunk.

Hummusz

25 dkg csicseriborsó éjszakára beáztatva
3 gerezd fokhagyma
2 ek tahini (pl. Donum Terrae szezámkrém)
2-3 ek citromlé
2 ek olívaolaj
kb. 1,5 dl víz vagy főzőlé
½ tk őrölt római kömény
só ízlés szerint

A csicseriborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd kuktában 35 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, de félreteszünk egy keveset a főzőlevéből.
A csicserit beletesszük egy aprítógép tartályába (pl. Moulinex Multitrio) és a többi hozzávalóval együtt krémesre turmixoljuk. A vizet/főzőlevet több lépésben adagoljuk, hogy beállíthassuk a kellő állagot és a fűszerezést is finomítsuk a végén, kóstolás után.

Sütőben sült sárgarépa és pasztinák

4 sárgarépa
3 pasztinák
olívaolaj

frissen őrölt bors
néhány ág rozmaring

A répákat meghámozzuk, hosszában negyedeljük. Egy vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk őket (egy rétegben), sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és rádobjuk a rozmaringágakat. Fólia alatt 200 fokon kb. 25 perc alatt puhára sütjük.