A Donum Terrae magkrémeket eddig is rendszeresen használtam, nem készül úgy reggeli kása, hogy ne tennék bele egy kis diókrémet, szezámvajat vagy földimogyorókrémet a végén. Most viszont főételt kellett kreálnom velük, egész pontosan szezámvaj felhasználásával a 3 hétig tartó Donum Terrae receptverseny főételes fordulójában. Rajtam kívül 7 másik blogger alkot valamit 1-1 magkrémmel és a facebookon lehet majd vasárnaptól szavazni a pályaműveinkre (aki lájkolja valamelyik receptet, sorsoláson vesz részt, ahol Donum Terrae termékeket nyerhet).
A receptem kicsit hosszú, ezért bonyolultnak tűnhet, pedig egyáltalán nem az, csak sok zöldséget használtam fel hozzá. A karfiolt steak formájában már régóta szerettem volna kipróbálni, úgyhogy ez volt az alapötlet és ehhez alkottam egy színes-zöldséges gabonasalátát quinoából (de persze készülhet más gabonából is). Aki követi a blogom, már valószínűleg észrevette, hogy a szezámmagnak, -vajnak és -olajnak is nagy barátja vagyok, úgyhogy kedvemre való volt a feladat. Ha ti is kedvet kaptatok, a játék ideje alatt a cég webshopjában akciósan (-15%) vehettek a magkrémekből.

karfiol_steak_quinoa_620

Hozzávalók:

1 fej karfiol
só, frissen őrölt fekete bors
olívaolaj

Az öntethez:
4 ek Donum Terrae szezámkrém
3 ek forró víz
4 ek narancslé
csipet só
1 gerezd fokhagyma

1 ek fehér és 1 ek fekete szezámmag szárazon megpirítva

A quinoához:

½ csésze quinoa
1 csésze víz
csipet só
1 gerezd fokhagyma

¼ fej lilakáposzta
1 salátacukkini
1 kisebb alma
1 marék mazsola
2 szál újhagyma
világos szójaszósz
kevés száraz fehérbor
kevés forró víz

csipet nádcukor
½ narancs leve
kis csokor petrezselyemzöld felaprítva
késhegynyi őrölt római kömény

A quinoát egy szűrőbe tesszük és forró víz alatt alaposan átmossuk. Dupla mennyiségű vízben 1 gerezd fokhagymával és pici sóval puhára főzzük. (Akkor jó, hogy „kicsíráznak” a magok.) Ekkor kihalásszuk belőle a fokhagymát (azt majd felhasználjuk az öntethez).

A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk és körszeleteket vágunk le belőle. Nekem 3-at sikerült, a többinél széthullottak a rózsák. Azokat egy tepsiben külön is megsüthetjük kevés olajjal meglocsolva.
A körszeleteket (karfiolsteakeket) egy serpenyőben kevés olajon, nagy lángon mindkét oldalról megpirítjuk, majd előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Az öntethez egy tálkában csomómentesre keverjük a hozzávalókat.

A zöldségeket előkészítjük. A lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk, a cukkinit először hosszában negyedeljük, majd felkarikázzuk. Az almát kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Az újhagymát is felkarikázzuk. Minden alapanyagot, ízesítőt odakészítünk a kezünk ügyébe, mert wokban sütjük majd a zöldségeket.

Először egy kevés olívaolajat öntünk a wokba és felhevítjük, majd beletesszük a káposztacsíkokat és nagy lángon, kevergetve pirítjuk. Közben meglocsoljuk egy kis szójaszósszal, majd egy kevés fehérbort löttyintünk hozzá, majd egy kis forró vizet és pár percig pároljuk. Eztán a cukkinit, majd pár perc múlva az almát és a mazsolát is hozzáadjuk. Végül mehet bele az újhagyma, egy kis só, nádcukor, fél narancs leve és egy kis csokor petrezselyem felaprítva. A végén megszórjuk kevés őrölt római köménnyel, összeforgatjuk és elzárjuk a gázt. A kihűlt quinoát is hozzáadjuk a zöldségekhez.

Tálaláskor a karfiolsteakeket meglocsoljuk a szezámos öntettel, megszórjuk a kétféle  pirított szezámmaggal és a zöldséges quinoával tálaljuk.