Ez történik, ha végigfutom hétvégén a facebook üzenőfalamat: biztos, hogy megakad a szemem egy kekszen vagy kevert sütin, ami aztán nem ereszt, míg el nem készítem. Ez a cookie is így jött szembe és pikkpakk meg is sütöttem, hogy legyen mivel átvészelni a választások hosszú éjszakáját. Az igazság az, hogy a nép még javában szavazott, de a sütiből már nem volt semmi. Szóval működik a recept. Direkt réteslisztet tettem bele és nem bántam meg, ettől jó kis roppanós-légies lett a textúrája. Az viszont továbbra is rejtély maradt, miért terülnek el maguktól az amerikai cookie-k sütés közben, az enyémeket meg miért villával kell rendreutasítani. Tudja valaki, mi az önterülő cookie titka?

chocolate_chips_cookie_620

Hozzávalók 10 darabhoz:

10 dkg rétesliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
½ tk szódabikarbóna
csipet só
késhegynyi őrölt fahéj
10 dkg puha vaj
5 dkg nádcukor
1 nagy tojás
5 dkg aprított étcsoki
1 marék aprított mandula

A puha vajat meg a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. A száraz hozzávalókat összekeverjük (só, fahéj, kétféle liszt) és fokozatosan azt is belekeverjük. Végül beleforgatjuk az aprított étcsokit és mandulát is. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy fagyiskanállal gombócokat rakunk a sütőpapírra és betoljuk őket a sütőbe. 9 perc alatt készre sültek. Félúton egy villával lelapogattam őket, mert maguktól nem akartak elterülni.