Ez volt a főételünk szentestén. Nem szoktam tradicionális karácsonyi ételeket főzni, mert másnap, harmadnap úgyis megyünk a nagyszülőkhöz, ahol biztos, hogy van bejgli, borleves és jó eséllyel töltött káposzta is. Így a szenteste menüje az aktuális kedvemtől függ. Mostanában szakítottam a csirkével és a pulykahússal, sokkal jobban érzem rajtuk a „húsízt”, mint a kacsán vagy a marhán például. Szóval ha nagy ritkán húst kívánok, az nagy valószínűség szerint kacsamell vagy mint most, marhahátszín. Jó lett volna, ha már megvettem volna az Ikeában a fedeles öntöttvas edényzetet, amire már vágyom egy ideje, de ez sajnos feltételhez van kötve. 3 receptet meg kell főznöm azokból az újságokból, amiket Patrik legutóbb külföldről hozott nekem…:)  Erre még nem került sor, úgyhogy maradt a vastag aljú fedeles serpenyőm áthidaló megoldásnak.
A köret ötlete egy Essen und Trinken-ből származik, szép nagy adag lett belőle. Egy jó étvágyú 4 fős család jobb, ha megduplázza a húsétel mennyiségét, a polenta úgy is elegendő lesz.

parolt_marha_kortes_polentaval

Párolt zöldséges marhahátszín

Hozzávalók a húshoz:

4 vékony szelet marhahátszín
kb. 3 dl száraz vörösbor
kevés olaj
2 sárgarépa
fél zellergumó
25 dkg csiperkegomba
7 db aszalt szilva
7 db datolya
kis darabka friss gyömbér (fél centi)
1 nagy vöröshagyma
kevés frissen őrölt bors
mustár

kis csokor petrezselyemzöld

A húsokat megmossuk, szárazra törölgetjük, a szélüket egy éles késsel röviden bevagdossuk, hogy sütésnél ne ugorjanak össze. Egy nagyobb fedeles dobozba tesszük őket és felöntjük annyi száraz vörösborral, amennyi ellepi. Mehet a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap a zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a zellert nagylyukú reszelőn lereszeljük, a gombát szeletekre vágjuk, az aszalványokat kimagozzuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A friss gyömbért meghámozzuk és lereszeljük vagy felaprítjuk.

Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítünk, rádobjuk először a vöröshagymát, majd mehet rá a többi zöldség is (répa, zeller, gomba). Kevergetve, kis lángon puhára pároljuk őket, közben meg is sózhatjuk.

A borban pácolt húsokat lecsepegtetjük, szárazra töröljük, mustárral vékonyan bekenegetjük és megborsozzuk. Egy másik nagy vastagfenekű serpenyőben is felhevítünk néhány ek. olajat és a húsokat mindkét oldalukról megpirítjuk benne. Utána megsózzuk, majd hozzáöntjük a párolt zöldségeket is, belerakjuk a reszelt gyömbért, az aszalt szilvát és a datolyát, és felöntjük egy kevés borral (kb. 1 dl). Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk (min. 1 óra kell neki). Tálalás előtt megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

parolt_marha

Körtés polenta

Hozzávalók a körethez:

2 érett körte
2 ek citromlé
3 ek olívaolaj
2 dkg blansírozott mandula
2 ágacska rozmaring
5 dl víz
5 dl rizstej
3 dkg vaj
17 dkg polenta
2 tojássárgája
4 szem aszalt szilva

A körtéket meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat kivájjuk. A mandulát és a rozmaringlevélkéket felaprítjuk.

Egy kerek tortaformát kivajazunk és elrendezzük benne a körtéket úgy, hogy a kivájt részükbe 1-1 aszalt szilvát teszünk és azzal a résszel lefelé lerakjuk. Mellészórunk mandulát és aprított rozmaringot.
Egy fazékban felforraljuk a rizstej és a víz keverékét, megsózzuk és kevés vajat adunk hozzá, majd belekeverjük a polentát, közben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon (legjobb ehhez egy kézi habverő). Kis léngon addig főzzük, míg megpuhulnak a szemek, ekkor elzárjuk a gázt és kicsit hűlni hagyjuk. Mikor már nem tűzforró, beleforgatunk egy tojássárgáját és egy kevés aprított rozmaringot. Ezt a masszát ráöntjük a körtékre, rásímítjuk és hideg helyre tesszük, hoyg megdermedjen. Mikor már megszilárdult, tálalás előtt mehet a sütőbe 200 fokra 10-15 percre.

kortes_polenta