Régi vágyam volt, hogy süssek ilyen formás kis szerencsesütiket, de eddig visszatartott a kudarctól való félelem. A neten nézegetve elég kétes kimenetelűnek tűnt a processz. Most viszont volt 4 felesleges tojásfehérjém, meg a vágy, hogy valami különlegeset vigyek a nagy családi karácsonyra, így megint rákerestem a témára. Egy Martha Stewart-recepten akadt meg a szemem, azt követtem egy az egyben, még a cukoradagot sem csökkentettem, nehogy amiatt menjen félre valami. Minden jól ment, szép is lett, finom is lett, és megúsztuk néhány kisebb égési sérüléssel. Gyorsan kell dolgozni ugyanis, mert a sütik ahogy hűlnek, rögtön szilárdulnak és akkor már nem formázhatók. Így a legjobb, ha ketten végezzük a formázás műveletét egy-egy spatulával és fakanállal felszerelkezve. Az idézeteket meg jó előre ki kell keresgélni, nyomtatni, kivágni, hajtogatni, hogy a sütésnél kéznél legyenek. Én stílszerűen kínai közmondásokat tettem a sütikbe, amiket különböző oldalakról szedtem össze.
A végeredmény nagyban különbözik a kínai büfékből ismert semleges ízű, csontszáraz fortune cookie-któl, és nem csak azért, mert kakaós a tészta.

kinai_szerencsesuti

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

10 dkg vaj megolvasztva
4 nagy tojásfehérje
1 bögre (2,5 dl) nádcukor
¾ bögre finomliszt
3 ek cukrozatlan kakaópor
csipet só
3 ek tejszín

Egyéb kellék: kis papírcsíkok, rajtuk idézetek

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Két nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, a papírra egy befőttesüveg tetejének segítségével köröket rajzolunk.
A fehérjéket a cukorral robotgéppel fél perc alatt habbá verjük. Utána hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és egy pici sót, majd tovább verjük. Végül megy bele az olvasztott vaj, amivel további fél percig verjük (tényleg!).
Az így kapott tésztából púpozott teáskanálnyi adagokat a sütőpapírra pöttyentünk és egyenletesen elterítjük, hogy kitöltse a kört. Mikor minden körrel végeztünk, mehet a tepsi a sütőbe 5 percre 200 fokon (állítsuk be az órát, különben oda fog égni!). Mikor kisült, nagyon gyorsan kell dolgozni, legjobb, ha két ember csinálja párhuzamosan. Egy spatulával felszedjük a sütit a tepsiről, megfordítjuk, ráhelyezzük a papírcsíkot és feltekerjük, majd az így kapott hengert egy fakanál nyelére tekerve kettéhajtjuk. Az így kapott sütit célszerű még valamivel lenyomni, hogy ne nyíljon szét, mielőtt teljesen megszilárdul. (mi műanyag doboztetőket használtunk erre a célra, van, aki muffintepsibe teszi őket).

kinai_szerencsesuti_montage