Általában hétvégén szoktam sütit sütni, de akkor sem csinálok belőle nagy ügyet. Ha minden héten almás pite lenne, a családom akkor is boldog lenne, de a magam kedvére muszáj egy kis változatosságot vinni a dologba. A kísérletek legkézenfekvőbb terepe a keksz, ha van egy jó alaprecept, utána csak a kedvemtől és hozzávalóktól függ, hogy mi lesz belőle. Egyik ilyen alap a csokis-fahéjas keksz, ezt nagyon sokszor sütöm, ha gyorsan kell valami, például felugrik hozzánk valaki. A zabkeksz szintén hálás téma, sokféle módon ízesíthető és szinte mindenki szereti. A datolya és az étcsoki már bizonyított együtt, az adventi hangulatról pedig a mézeskalácsfűszer gondoskodik.

Az évek során elég sokféle zabkekszet kipróbáltam már, az ünnepek közeledtével hasznos lehet a lista:

Diós zabpehelycsillag
Fehércsokis-törökmogyorós keksz
Kókuszos-csokis zabkeksz
Kókuszos-földimogyorós zabkeksz
Kókuszos-vörösáfonyás zabkeksz cukor nélkül (mézzel)
Mindenízű zabpelyhes cookie

datolyas_zabkeksz_620

Csokis-datolyás zabkeksz

Hozzávalók:
20 dkg aszalt datolya kimagozva, felaprítva
12,5 dkg vaj
25 dkg zabpehely
1 tk mézeskalácsfűszer (vagy őrölt fahéj)
csipet só
2 tojás
5 dkg nádcukor
1 tk. sütőpor
3 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk citromlé
1 tk gabonakávé
5 dkg étcsoki
A tetejére: szezámmag

A vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, hozzákeverjük a zabpelyhet, majd röviden megpirítjuk (közben kevergetjük). Kicsit hűlni hagyjuk.
Közben a tojásokat a cukorral, a mézeskalácsfűszerrel, a sütőporral, csipet sóval, kevés citromlével és gabonakávéval habosra keverjük és a masszát beleforgatjuk a zabpelyhes keverékbe. Végül beleforgatjuk a datolyákat és az étcsokit is és 3 ek lisztet. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, egy villával lenyomkodjuk és szezámmaggal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.