Csicsóka nem gyakran kerül az asztalunkra, de ha valamilyen forrásból hozzájutok, nagy az esélye, hogy krémlevesként végzi. Mivel elég visszafogott íze van, jól lehet játszani az ízesítéssel, korábban főztem már póréval-fetával és parmezánnal is. Ez a fehércsokis-narancsos egy különlegesebb változat, méltó az ünnephez. A karácsonyi menüsorba a csicsóka köretként is bekerülhet, például krumplival rétegezve, mascarponével csőben sütve. Van, aki olyan bátor, hogy desszertet is készít belőle, nekem az egy picit meredek, de ettől függetlenül lehet, hogy működik.

Csicsókaleves

Fehércsokis-narancsos csicsókakrémleves

Hozzávalók:

1 kg csicsóka
3 ek olívaolaj
víz
4 dl (rizs)tej + 4 dl víz

csipet frissen reszelt szerecsendió
1 narancs leve
4 kocka fehércsoki

A csicsókákat meghámozzuk, felkarikázzuk és az olívaolajon megfuttatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Puhára főzzük, közben megsózzuk, majd botmixerrel pürésítjük.
Felöntjük 4 dl (rizs)tejjel és annyi vízzel, hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Megsózzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele.
Miután összeforraltuk, belefacsarjuk 1 narancs levét. Elzárjuk a gázt és tálaláskor a forró levesbe személyenként 1-1 kocka felaprított fehér csokit szórunk.