Lila Füge kelbimbópárbaja juttatta eszembe ezt a még nem posztolt „receptet”, úgyhogy én is megnyilatkozom kelbimbóügyben. Korábban eszembe nem jutott volna kelbimbót venni a piacon (mint ahogy káposztát sem), de a Zöldkampány óta minden hátrányos helyzetű zöldség a barátom. Kétféleképpen szoktam elkészíteni, többnyire gyors vacsoraként: vagy sütőben sütve (sütőtökkel, krumplival, céklával, lilahagymával kombinálva), vagy wokos zöldségek közé keverve (ezesetben vékony szeletekre is vágható, akkor hamarabb átsül és nem lesz olyan domináns). Ez a mazsolás verzió egy alaprecept, amiben az aszalt gyümölcs édessége és az ízesítők egyvelege jól ellensúlyozza a kelbimbó kesernyéjét. Köretnek is, vacsinak is ideális.

sult_kelbimbo_620

Sütőben sült mazsolás kelbimbó

Hozzávalók:

1 kg kelbimbó
2+6 ek olívaolaj
3 ek szójaszósz
2 ek rizsecet
4 ek méz

frissen őrölt bors
4 ek nagyszemű mazsola

A kelbimbók külső leveleit lehúzzuk, a torzsájukat levéltőig visszavágjuk. Minden darabot félbevágunk.
A mazsolát 5 percre forró vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.
Egy nagy tűzálló tálat vagy egy mély tepsit kiolajozunk és beleszórjuk a kelbimbókat.
Meglocsoljuk 6 ek olívaolajjal, a szójaszósszal és a rizsecettel meg a mézzel, megsózzuk, borsozzuk és az egészet jól összeforgatjuk.
A mazsolákat leszűrjük és rászórjuk a zöldségre.
Előmelegített sütőben 200 fokon, hagyományos üzemmódban kb. 20 perc alatt roppanósra sütjük.