Kitört a facebookon a karácsonyi láz, mindenki aprósütiket és gasztroajándékokat posztol. Eddig én még úgy ahogy tartottam magam, de lassan kezd átragadni rám is az őrület.
Az elmúlt években posztolt karácsonyi sütijeimet elnézve (pl. bethmännchen, dominostein, fahéjas csillag) mindenki láthatja, hogy adventi sütik tekintetében a németes vonalhoz vonzódom. Nem sok szebb dolgot tudok elképzelni egy „Plätzchentellernél”, azaz egy karácsonyi aprósütiktől roskadozó tálnál.

sutiparti

Ebben a szellemben most is egy német recepttel nyitom a sort… Hagyományos drezdai karácsonyi kalácsot, azaz stollent többször sütöttem már, eddig ez a változat tetszett a legjobban, mert a tésztába kevert túró puhává és szaftossá teszi a sütit, ami egyébként nem jellemző a stollenek nagy családjára.
Mi nem szeretjük nagyon édesen, ezért csak aranymazsolát tettem bele, de ha valakinek hiányérzete van, tegyen bele nyugodtan kandírozott citrom- és narancshéjat, mandulát vagy akár marcipánt is.

stollen_2013

Túrós stollen

Hozzávalók:

1 zacskó Dr. Oetker instant élesztő
1,25 dl tej (vagy rizstej/zabtej)
10 dkg nádcukor
20 dkg fehér tönkölyliszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg vaj
pici só
15 dkg túró
10 dkg aranymazsola

Tetejére:
kevés olvasztott vaj, porcukor

Az élesztőt a langyos tejben 1 tk cukorral felfuttatjuk és 15 percig állni hagyjuk. Közben a többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük és a közepébe öntjük az élesztős tejet, kézzel összedolgozzuk. Olajjal vékonyan kikent edényben, konyharuhával letakarva 1 órán át kelesztjük (meleg helyen vagy sütőben 60 fokon).
Mikor megkelt, kinyomkodjuk belőle a levegőt, átgyúrjuk, egy téglalappá kinyújtjuk, oldalról egyik végét behajtjuk, a másik végéről feltekerjük és kialakítjuk a jellegzetes stollenalakot (másik módszer: a téglalapot középen benyomjuk a nyújtófával és az így keletkezett két leffentyűből az egyiket ráhajtjuk a másikra).
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük. Még melegen bekenjük vajjal és porcukrot szitálunk rá.

Stollentekercsek szilvalekvárral, dióval

Ugyanebből a tésztából készíthetünk tekercseket is például szilvalekvárral és dióval töltve. Kinyújtás után kenjük meg a tésztát lekvárral, szórjuk meg dióval, majd a rövidebbik végénél fogva tekerjük fel és vágjuk két ujjnyi vastag szeletekre. Egy kerek tortaformában szorosan egymás mellé rendezve süssük meg, előtte kenjük át a tetejét egy elhabart tojással.

stollentekercs

A bejegyzést a Dr. Oetker támogatta.