Még mindig sütőtök, de most nem édesség, hanem egy tartalmas indiai egytálétel sok fűszerrel és selymes kókusztejjel. Már a vöröshagyma-fokhagyma és gyömbér trió pépesítésekor isteni illatok lengik be a konyhát, ami a fűszerezésnél csak fokozódik. Igazi téli étel, ilyenkor jól jön a hüvelyesek tápláló fehérjéje,  a melegítő fűszerek meg támogatják a belső fűtést. Ha a punjabi chole bejött, ezt is szeretni fogjátok. Én kisebb szünetekkel elélnék e kettőn tavaszig.

kokusztejes_csicseris_sutotokcurry

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök
1 közepes vöröshagyma
5 kis gerezd fokhagyma
2 cm-nyi friss gyömbér
kevés olaj
1 tk barna mustármag
2 ek kurkuma
1 tk őrölt római kömény
½ tk őrölt görögszénamag
6 dl kókusztej
40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv vagy kuktában főtt)
1 tk nádcukor
kb. ½ tk só
7 dkg kesudió/földimogyoró szárazon megpirítva
A tetejére: aprított korianderzöld (esetleg petrezselyem)

A vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk és késes aprítóban péppé aprítjuk.
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kb. 2×2 cm-es kockákra vágjuk.
Egy nagy serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat, beleszórjuk a barna mustármagot, majd rádobjuk a hagymás-gyömbéres pépet. Kevergetve, kis lángon kb. 5 percig pirítjuk (vigyázat, a mustármagok pattogni fognak). Utána megszórjuk a száraz fűszerekkel (kurkuma, őrölt római kömény, őrölt görögszéna), majd a tökkockákat is hozzáadjuk. Jól átforgatjuk, átmenetileg 1-2 percre kicsit nagyobb lángra kapcsolunk. Megsózzuk, megszórjuk kevés nádcukorral és löttyintünk hozzá egy kevés kókusztejet. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. A vége felé hozzáöntjük a főtt csicserit és felöntjük a maradék kókusztejjel (ha szükséges, kevés vizet adhatunk még hozzá), és készre főzzük. A végén, ha szükséges, még igazítunk az ízeken. Megszórjuk a pirított kesuval vagy földimogyoróval és megszórjuk korianderzölddel.
Főtt basmati rizzsel tálaljuk.