Kicsit rákattantam a sütőtökre, ami nem is csoda, mert minden héten ott figyel egy sonkatök vagy hokkaidó a zöldségdobozban, és bármilyen nagy a csábítás, nem csinálhatok belőlük mindig szimpla sült tököt. Annál is inkább, mert ellentmondva minden társadalmi elvárásnak egyik gyerek sem eszi meg nálunk a sütőben sült tököt. Így marad a pürésítés mint egyetlen üdvözítő konyhatechnológiai eljárás. Ebben a szellemben csináltam már (és még fogok is, mert nagyon finom) fűszeres sütőtökös kenyeret a banánkenyér mintájára, sütöttem sütőtökös palacsintát és most eljött a tökös zabkása ideje is. A gyerekeknek is bejött így, nekem meg különösen ízlett a sütőtök-mézeskalácsfűszer-datolyaszirup hármas. Szeretem, ha így indul egy nap.

sutotokos_zabkasa

Hozzávalók kb. 3 személyre:

4 dl rizstej
4 dl víz
1 bögre lágy zabpehely
3 vékony szelet sült sütőtök (kb. 20 dkg)
½ tk mézeskalácsfűszer
csipet só
1 tk citromlé
½ tk gabonakávé
½ alma lereszelve
1 tk diókrém (pl. Donum Terrae)

A tetejére:
dió szárazon megpirítva
datolyaszirup (vagy méz)

A rizstejet és a vizet egy fazékban felforraljuk. Mikor felforrt, hozzáadjuk a zabpelyhet és a villával szétnyomkodott sült tököt. Megszórjuk ½ tk mézeskalácsfűszerrel, picit megsózzuk, kevés citromlével, gabonakávéval ízesítjük. Kis lángon, időnként megkeverve főzzük, közben mehet bele a reszelt alma is és 1 púpozott tk diókrém. Mikor már a pehely megpuhult, a kása szép sűrű, elzárjuk a gázt.
Szárazon pirított, vagdalt dióval és datolyasziruppal (mézzel) a tetején tálaljuk.