Palacsintareceptből már van egy pár a blogon, ugyanis ritkán készül ugyanaz, mindig csavarok rajta valamit. Az almás , meg a joghurtos oladi azért masszívan tartja magát a népszerűségi listán, bár anyósom klasszik kakaós palacsintáival és mákos/diós kelt palacsintáival egyik sem versenyezhet. Hiába, a palacsinta a nagyik privilégiuma, én is emlékszem a nagymamám dundi, élesztős mákos palacsintáira.
Ez az amerikai verzió még nem szerepelt itt a blogon, ami nagy hiba, mert most vasárnap is értékes perceket veszítettem a guglizással. Végül Horasz receptjénél állapodtam meg, és gyorsan összedobtam a szokásos meleg reggelink hétvégi, lazulós változatát. A Horasz-féle olvasztott vajjal megkenős metódust már nem mertem követni (2 dkg vaj/palacsinta!), inkább csorgattam rájuk egy kis datolyaszirupot.

amerikai_palacsinta

Hozzávalók:

4 dl finomliszt
4 dl (rizs)tej
fél csomag foszfátmentes sütőpor (DM)
1 tk szódabikarbóna
1 tk almaecet
2 tojás
1 -2 ek nádcukor
2 ek olaj
2,5 dkg olvasztott vaj
csipet só

A tojásokat a cukorral kézi habverővel habosra keverjük, belecsorgatjuk az olajat és az olvasztott vajat. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.  A rizstejet és a lisztes keveréket felváltva adagoljuk a tojáshoz, miközben mindig csomómentesre keverjük. A végén megy bele 1 tk almaecet.
A tésztából kiolajozott palacsintasütőben szép amerikai méretű palacsintákat sütünk.  Mézzel/juharsziruppal/ datolyasziruppal megcsorgatva esszük.