Azt már szerintem említettem, hogy a kuszkusz milyen nagy barátom, főleg, mióta törekszünk a napi háromszori meleg étkezésre, és általában játsztóterezés után kell valamit gyorsan összedobnom. A korábban posztolt karfiolos-édesköményes ízesítés is finom, de ez az édesburgonyás a családi kedvenc. A földimogyoró, a feta meg a pirított szezámolaj füstös íze annyira jó kombó, hogy szinte abbahagyhatatlan – szerintem. (A fotón egy fetamentes vegán verzió látható, de fetával sokkal jobb!)
A pirított szezámolajat (és a kásákhoz használt magkrémeket is) a Donum Terrae-tól szoktam beszerezni, a lelőhelyek listája itt. Most több újdonságuk is van – mákolaj, kendermagkrém, érdemes szétnézni a termékeik között.

edesburgonyas_kuszkusz_2

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg kuszkusz
forró víz
pici só

3 közepes édesburgonya
2 kisebb lilahagyma
1 fej fokhagyma

olívaolaj
2 marék pirított, sótlan földimogyoró
15 dkg fetasajt
3 ek pirított szezámolaj (Pl. Donum Terrae)
1 ek rizsecet/citromlé
1 ek világos szójaszósz
csipet só

A zöldsalátához:
40 dkg zöldsaláta (pl. miskulancia)
1 csomó újhagyma felaprítva
2 ek pirított szezámolaj
½ ek rizsecet/citromlé
kevés szójaszósz
pici só

A kuszkuszt egy tálba tesszük és felöntjük annyi forró vízzel, hogy kb. fél ujjnyira ellepje. Picit megsózzuk és lefedve 15-20 percig állni hagyjuk. Miután megpuhult, egy villával fellazítjuk.

Az édesburgonyákat meghámozzuk és falatnyi kockákra vágjuk. A lilahagymát megtisztítjuk és  hosszában negyedekre-nyolcadokra vágjuk, a fokhagymát csak gerezdjeire szedjük (nem hámozzuk).
Kikenünk kevés olívaolajjal egy tűzálló tálat vagy tepsit és egy rétegben elrendezzük rajta a zöldségeket. Megsózzuk, kevés olívaolajjal összeforgatjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 perc alatt puhára sütjük.
Mikor elkészült, hűlni hagyjuk, majd a fokhagymákat kinyomkodjuk a héjukból.
Egy kis tálkában összekeverjük az öntethez valókat: a szezámolajat, rizsecetet/citromlét, a szójaszószt és egy pici sót.

Ezután összeállítjuk az ételt: egy nagy tálban összeforgatjuk a sült zöldségeket a kuszkusszal, megszórjuk 1-2 marék földimogyoróval, majd meglocsoljuk az öntettel és rámorzsoljuk a fetát. Óvatosan átkeverjük és melegen tálaljuk.

Megjegyzés:
Édesburgonya helyett készülhet sütőtökkel is.

A salátához a leveleket alaposan megmossuk, szárazra törölgetjük vagy salátacentrifugában kiszárítjuk, összeforgatjuk az aprított zöldhagymával, majd kikeverjük az öntetet és meglocsoljuk vele.