Az inspiráció először Hémangitól jött, akinél megláttam egy patisszonos lecsó fotót, rajta a köles a zöldségekkel összefőzve, aztán meg a zöldségdoboztársam mondta, hogy lecsóba tette a zöldbabot – na ezek után jöttem én és megfőztem az alábbi finom zöldséges egyveleget. A Kotányi nem a szponzorom, de vettem tőlük két új keveréket (toszkán és provanszi), és most elsütöttem az egyiket.

koleses_lecso

Hozzávalók:

kevés olaj
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk toszkán fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, majoranna, rozmaring, borsikafű, kakukkfű, zsálya – Kotányi Toscana fűszerkeverék)
1 tk őrölt pirospaprika

3-4 nagy lédús paradicsom
1 kápiapaprika
1 zöld paprika
1 nagy marék zöldbab
fél padlizsán
1,5 dl köles
víz
kevés nádcukor

A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk. A paprikákat kimagozzuk, hosszában félbe vágjuk, majd vékonyan felcsíkozzuk. A zöldbab végeit levágjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A padlizsánt héjastul falatnyi kockákra vágjuk. A paradicsomokat is nagyobb darabokra vágjuk. A kölest hideg vízben 10-szer átmossuk.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, rádobjuk először a vöröshagymát, majd a fokhagymát és kevergetve üvegesre pirítjuk. Utána megszórjuk a toszkán fűszerkeverékkel és a pirospaprikával, megsózzuk és rádobjuk a feldarabolt zöldségeket. Végül hozzáadjuk a kölest és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Picit megcukrozzuk és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Közben ha kell, pótoljuk a folyadékot.