Ahogy hűvösödnek a reggelek, kezdem megkívánni a sütőben sült ételeket. Na jó, elsőként persze különböző sütik jutnak az eszembe, de aztán beúszik a képbe Keith Richard pitéje is. Ez a crumble volt az első igazi őszi reggelink, amit az is bizonyít, hogy tegnap  délután már Panni évnyitójára mentünk. A legjobb az egészben, hogy kb. 2 hete, az iskola közeledtével megérkezett Panni étvágya is – reggel ébredés után az első mondata, hogy „éhes vagyok” (ezt 6 évig nem nagyon hallottuk a szájából). Még szokom az érzést, hogy reggel mindenki eszik a kásából, mindenki minimum megkóstolja az ebédet és a vacsora sem marad el érdeklődés hiányában. Fura, de nagyon élvezem.

Ebben a crumble-ban egyébként az a legjobb, hogy hozza a sütiélményt, anélkül, hogy bűntudatot okozna és kb. 10 perces előkészületet igényel, aztán jön a sütés. Patrik szerint az eddigi legjobb reggelink.

almas_crumble_reggeli

Hozzávalók 3-4 főre:

4-5 savanykás alma
1 marék mazsola
kevés őrölt fahéj

1 csésze aprószemű zabpehely
½ csésze kókuszliszt
½ csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
2 csapott ek nádcukor
1 púpozott tk napraforgókrém (pl. Donum Terrae)
kevés őrölt fahéj
késhegynyi őrölt kardamom
késhegynyi őrölt gyömbér
késhegynyi gabonakávé
kevés citromlé
pici só
kb. 4 dkg vaj
kevés hideg víz

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, beleszórjuk az almakockákat, összeforgatjuk egy kevés őrölt fahéjjal és 1 marék mazsolával.
A gyümölcsöt betesszük 5-7 percre a sütőbe és közben összeállítjuk a morzsát.

Egy nagy tálba kimérjük a liszteket (zabpehely, kókuszliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt), a nádcukrot, a száraz fűszereket, késhegynyi gabonakávét, 1 púpozott tk napraforgókrémet, kevés citromlevet, pici sót, majd összemorzsoljuk 4 dkg vajjal és annyi vízzel, hogy jó morzsalékos legyen.
Az elősütött alma tetejére szórjuk a morzsát és visszatoljuk a sütőbe kb. 20 percre.