A tökéletes nyári tízórai/ebéd vagy uzsonna. (A reggelit csak azért nem mondom, mert az nekem nyáron is kása, csak hűtő hatású gabonából.) A 35 fokos hőségek idején napokig elélnék rajta, annyira nem kívánom a főtt ételt – de ezzel gondolom más is így van. Szerencsére Panni is imádja, ebben a formában a zöldsalátát és a kölest is hajlandó elfogyasztani. A fűszerezéssel lehetne még játszani, meg valamilyen magkrém is mehetne bele (dió vagy a mandula például), én most nem bonyolítottam. Íme a „recept”.

koleses_bananturmix

Hozzávalók:

2 banán
1 őszibarack
1 ek lenmag
1 marék zöldsaláta (esetemben misculancia)
2 púpozott ek főtt köles
rizstej igény szerint

A gyümölcsöket meghámozzuk, a salátát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A botmixerünk mérőpoharába pakoljuk a feldarabolt gyümölcsöket, a darabokra tépett salátát, rázuttyintunk 1 ek lenmagot, 2 ek főtt kölest és felöntjük annyi rizstejjel, ami 3/4-ig ellepi. Botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük annyi rizstejjel, hogy nekünk tetsző állagú legyen. Szobahőmérsékleten fogyasztjuk.

Megjegyzés: a kölest főzés előtt alaposan mossuk meg (10-szer öblítsük át, míg teljesen átlátszó nem lesz a víz) és 3-szoros mennyiségű vízben pici sóval főzzük meg. Miután kihűlt, mehet a turmixba, a maradékból meg lehet karobos kölesgolyó, almás köleskása vagy kókuszos-mazsolás kölesfánk.