Kezdem belátni, hogy édességhiány esetén a legjobb, amit tehetek, ha sütök egy kis sütit. Vaníliás karika ide, cukrászdai sütemények oda, egy otthon sütött kevert sütivel vagy keksszel semmi nem veszi fel a versenyt, kár is próbálkozni. Ezt a szilvásat a Méz és Olíva blogon láttam meg egy hétvégi napon és miután minden alapanyag adott volt itthon (szilva, mák és egyebek), gyorsan meg is csináltam. A mákkupac miatt a tetején nem annyira dekoratív darab, egy vakondtúrásra emlékeztet leginkább, de hát a mákot nem a színéért szeretjük.

makos_szilvas_suti

Hozzávalók 1 kicsi szögletes tepsihez vagy egy kicsi kerek tortaformához:

2 tojás
8 dkg nádcukor
0,6 dl olaj
15 dkg tejföl
1 ek rum/konyak
fél citrom leve
18 dkg liszt
1 csapott ek foszfátmentes sütőpor
csipet só
½ tk őrölt kardamom (elhagyható)
50 dkg szilva félbevágva, kimagozva
2 ek nádcukor
5 dkg darált mák
1-2 tk őrölt fahéj

A tojásokat a cukorral habosra keverjük (robotgéppel), majd hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, a rumot, a citromlevet, majd legkisebb fokozaton a száraz hozzávalókat is belekeverjük (liszt, sütőpor, só).
Az így kapott tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és megrakjuk a félbevágott szilvákkal (a héjas részük legyen alul). A mákot összekeverjük 2 ek nádcukorral és 1-2 tk őrölt fahéjjal és megszórjuk vele a gyümölcsöt.
Előmelegített sütőben 175 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróba).