Ha akarom, kompót, ha akarom, leves. Így is, úgy is igazi nyári étel, én vödörszámra tudnám enni. Mivel a körte még aranyárban van, tettem mellé almát is, célszerű savanykás fajtát választani. A recept nem túl egzakt, de ez egy kompótnál talán megbocsátható. A lényege a csillagánizs, amit édességekben nagyon megszerettem, meg a mandulapaszta vagy másnéven mandulakrém. Ez olyan, mint az amerikai földimogyorókrém (peanut butter), csak meglepő módon mandulából készül. Mióta a Donum Terrae vajdasági manufaktúra küldött a termékeiből egy kóstolócsomagot, mindenbe csempészek egy kis magkrémet. A gabonakásákba eddig is tettem, de kiderült, hogy a túrógombócra csorgatott tejfölnek is jót tesz, sőt már karalábélevesbe is került. Kapható dióból, tökmagból, mandulából, szezámmagból és még más magvakból is, nálam eddig a dió a legnagyobb favorit.
És akkor most jön a „recept”.

kortekompot

Hozzávalók:

3 körte
3 savanykás alma
víz
pici só
1 csillagánizs
késhegynyi őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
pici citromlé
kevés méz
2 tk Donum Terrae mandulakrém (natúr magkrém)

A gyümölcsöket meghámozzuk, kimagozzuk és falatnyi kockákra vágjuk. Egy lábasba szórjuk őket, felöntjük vízzel (bőven lepje el), picit sózzuk, beledobunk egy csillagánizst, ízlés szerint megszórjuk a száraz fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg), pici citromlét adunk hozzá és kis lángon puhára főzzük. A végén mézzel ízesítjük és kevés vízben elkevert mandulakrémet adunk hozzá.