Ez volt az első étel, amit a múlt heti zöldségdobozból összedobtam. Megörültem a friss hónapos retek levelének, hogy gyakorolhatom magam a takarékos, mindent felhasználó háziasszony szerepében és ezen felbuzdulva a mizunát is beleszerkesztettem a fogásba. Két tétel megoldva a listáról.
A mizuna egyébként egy Japánban igen kedvelt salátanövény, külsőre leginkább a rukolára hasonlít, de nem olyan karakteres az íze (itt és itt van róla néhány infó).

reteklevel_pesto_1

Hozzávalók egy kisebb adaghoz:

1 csokor hónapos retek levele
3 dkg szárazon megpirított napraforgómag
3 dkg füstölt fokhagymás házi sajt (vagy parmezán, Lajta sajt, Ilmici stb.)

frissen őrölt bors
kb. 1 dl extraszűz olívaolaj
1 nagyobb gerezd fokhagyma

Továbbá:
al dentére főtt fusilli
kb. 1 dl a tészta főzővizéből
kisebb csokor mizuna felaprítva

mizuna_salata

A retekleveleket megmossuk és salátacentrifugával leszárítjuk, majd felaprítjuk. A sajtot is feldaraboljuk vagy lereszeljük.
Egy mixerbe zuttyintjuk az aprított leveleket, a sajtot, a napraforgómagokat, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 0,75 dl olívaolajjal. Az egészet turmixoljuk, míg egyenletesen homogén nem lesz.

Az így kapott pesztót jelen esetben al dentére főtt fusillivel forgattam össze, kevés főzővizet is löttyintettem hozzá, majd az aprított, friss mizunát is beleforgattam.

reteklevel_pesto_2

A reteklevélpesztó további felhasználási lehetőségei:

– kenyérre kenve szendvicsalap
– pizzára, polentapizzára paradicsomszósz helyett
– zöldséglevesbe ízesítő (pl. minestronéba)
– forró grillezett húsokra ráolvasztani
– kencékhez, dipekhez ízesítő (pl. fehérbabkrémbe)
– krumplisalátába
– grillezett/wokos zöldségekhez keverve