Nemrég megint főzőórán jártam, Márk Szonja, az Édesem blog szerzője tartott egy kurzust a gyümölcsös pitékről. Szonja amellett, hogy a blogját írja, elvégezte a cukrásziskolát és megvalósította álmát, cukrász lett.  Jelenleg a Pastrami étteremben felel a sütikért, tanít a Makifood főzőiskolában és publikál a Blikk Nők Konyha magazinban.

piteora_1

A piteórán négyféle, különböző karakterű sütit készítettünk: két könnyedebb gyümölcsöset, egy kecskesajtos epres galette-et és egy almás hand pie-t. A másik kettő igazi amerikai stílusú nehézbombázó volt: egy pilótakeksz alappal készült csokikrémes pite és egy habcsókos citromkrémes pie.

Mivel számomra is újdonság volt, hogy ilyen sokféle pite létezik, megkérdeztem Szonját, mit kell tudni ezekről a típusokról és miért éppen ezeket választotta.

Pitetipológia:

Galette
Ez egy egyszerűen összeállítható, rusztikus külsejű pite. A francia hangzása ellenére ennél nem fontos, hogy „élére vasalt” legyen, mint például egy tart. Rengetegféle gyümölccsel elkészítettem, és már többféle liszttel kipróbáltam a tésztáját, mellényúlni szinte lehetetlen.

piteora_2

Galette receptek:
epres-kecskesajtos-bazsalikomos
mandulás-almás
mézes körtés-fügés
nektarinos
rozslisztes nektarinnal, ribizlivel

Pilótakekszes pite (eredetileg: oreo cookie pie)
A csokoládéfanatikusoknak meg kellett mutatnom ezt az igazi amerikai ún. deep dish pie-t. Sütés nélkül is elkészíthető, ezért ezzel sem kell órákat bíbelődni a konyhában, csak ki kell tudni várni, hogy az isteni csokoládépuding megdermedjen az apróra tört kekszréteg tetején.

piteora_5

Lemon meringue pie/tart au citron
A franciák egyik legnépszerűbb pitéje, tartja. Itt már fontos a tökéletes forma és a díszítés. A citromtartra nem mindenki tesz habot, de szerintem gyönyörű, főleg, ha a csúcsait karamellizáljuk.
(recept itt)

piteora_3

Pie pop – pitenyalóka
Ez inkább egy poén, nem egy nagy hagyományokkal rendelkező süteménytípus. Az ötletet az Amerikából érkező, Magyarországon is végigsöprő cake pop-láz adta. A sütemény alapjául a kedvenc apple pie-om receptje szolgált. Ha nem szúrunk bele pálcikát, hand pie lesz belőle, azaz egy kézből is kulturáltan fogyasztható, apró pite. (epres hand pie recept itt)

piteora_4

Szonja legközelebbi órája (06.14. péntek 18:00-21:00) a sütés nélküli süteményeket járja körbe, a tervezett menü megint elég csábító. Lesz édes avokádókrém málnával és fehércsokoládé forgáccsal, Guinness cake pop, sós perec fudge, áfonyás sajttorta sütés nélkül és házi, főzött csokoládépuding.
Jelentkezni a Makifood Főzőiskola honlapján lehet, az óra most akciósan csak 5500 Ft!

További fotók a pitekurzusról a Kicsi Vú Facebook-oldalán!