Ez az egyik kedvenc ételem. A másik is egy észak-indiai híresség Punjab tartományból, a szintén hüvelyesekből készülő dal makhani. Ezt a kettőt szinte bármikor meg tudnám enni. Nagyon tápláló eledelek, amellett selymesek, ízesek, fűszeresek. Sajnos elég kevés helyen készítik igazán jóra, én még mindig a Hathi büfére hagyatkozom a legszívesebben. Vagy elkészítem házilag. Ehhez a choléhoz néhány akadályt át kell ugrani, de az eredmény kárpótolni fog: le kell küzdeni a kuktaparát vagy esetleg konzerv csicserit használni. Félre kell tenni a csicserivel szembeni előítéleteket: hogy nehéz, hogy puffaszt stb. Szerintem ez nagyrészt elkészítési mód és ételkombináció függvénye. A hüvelyesek főzésénél érdemes kis darab szárított kombu algát használni, ez segíti az emésztésüket. A főzésnél meg célszerű kihagyni a vöröshagymát, én asafoetidát használtam helyette (a fokhagymát azért megtartottam). A harmadik kihívás a fűszerpark – be kell szerezni chana masala fűszerkeveréket és néhány indiai fűszert (a fekete kardamom elmaradhat). Ha ezek megvannak, indulhat a csicseri-projekt.

punjabi_chole

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó
víz
kis darab kombu alga (elmaradhat)
a főzővízből kb. 1 dl

kevés olaj
½ tk római kömény
2 babérlevél
1 darabka fahéj
3 zöld kardamom
1 fekete kardamom
3 szem szegfűszeg
kevés asafoetida
1 ek aprított gyömbér
1 ek aprított fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv (aprított)
1 ek chana masala fűszerkeverék
½ csapott ek őrölt római kömény
kevés nádcukor

1 löttyintés kókuszkrém vagy kókusztej

A csicseriborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap egy kis darabka wakame alga kíséretében kuktában puhára főzzük (40 perc).

Minden hozzávalót a kezünk ügyébe készítünk, a fűszereket kiporciózzuk.
Egy nagy serpenyőben vagy wokban kevés olajat hevítünk, rádobunk ½ tk egész római köményt és kevergetve pirítjuk. Fél perc után mehet mellé a két babérlevél, a kis darab fahéj, 3 szem zöld kardamom (oldalt egy kis késsel behasítva), 1 szem fekete kardamom és 3 szegfűszeg is. Kevergetve pirítjuk őket, közben megszórjuk kevés asafoetidával.
Fél perc múlva mehet rá az aprított gyömbér és fokhagyma is, ezeket is kevergetve pároljuk, hogy ne égjenek meg. Mikor már illatozik, picit barnul, rázuttyintjuk a paradicsomkonzervet, beleszórjuk a porfűszereket (1 ek chana masala, ½ csapott ek őrölt római kömény), nádcukorral is megszórjuk, megsózzuk. Eztán megy bele a kifőtt csicseriborsó és kis lángon fedő alatt így főzzük 15-20 percet. Közben ha kell, a csicseri főzőlevével hígítsuk.
A végén egy kevés kókuszkrémmel lágyítottam, mert elég csípős lett, de ez el is maradhat.
Kifőtt basmati rizzsel vagy lepénykenyérrel isteni laktató ebéd.