A múlt hétvégén Székelykapu Napok voltak Wekerlén a Kós Károly téren – nagy családi happening, amin mindenki részt vesz, aki csak él és mozog. Kispest klubjai, iskolái, civil szervezetei is sátrat állítanak ilyenkor, hogy valamilyen programmal szórakoztassák a népet. Nekem kettős küldetésem volt: délben a sütisütőversenyben zsűriztem, egyébként pedig az Átalakuló Wekerle egyik asztalánál csináltam fűszerfelismerő tesztet. Kicsit féltem, hogy lesz-e nyitottság az emberekben, vagy majd egyedül szagolgatom a kardamomot meg az édesköményt egész álló nap. Végül nagyon nagy élmény volt látni, hogy milyen érdeklődőek voltak kicsik és nagyok egyaránt. Pedig azt nem is tudhatták előre, hogy aki végigcsinálja a tesztet, vehet egy citromos szívecskét a kekszes dobozomból.:)
A shortbread (skót vajas keksz)  számomra minden keksz felett áll – annyira egyszerű és mégis esszenciális, benne van minden, amit egy kekszben szeretni lehet: omlós, vajas és jól ízesíthető. A készítésének szerintem 4 aranyszabálya van: 1. szitáljuk át a liszteket és a porcukrot 2. hideg vajat használjunk és gyors mozdulatokkal dolgozzunk 3. ne süssük túl, ha megbarnul az alja, az Skóciában már szégyen:) 4. miután kisült, ne bizgessük, mert lágy, hanem hagyjuk kihűlni.

keksz_620

Hozzávalók kb. 45 kicsi szívhez:

17,5 dkg hideg vaj
7,5 dkg porcukor
17,5 dkg finomliszt
7,5 dkg kukoricaliszt
csipet só
5 tk citromlé
4 tk apróra vágott rozmaringlevél (friss)

A liszteket és a porcukrot egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott vajat, a sót és a kétféle ízesítőt (rozmaring és citromlé) és kézzel összegyúrjuk. Az így kapott tésztát, ami már nyersen fogyasztva is élvezet, fél centi vastagra nyújtjuk és tetszőleges alakúra kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 8 perc alatt megsütjük. (Figyelni kell, az alja ne legyen barna)

A fűszerteszt mellett másik gasztroprogrammal is készültünk: cékla- és krumplipuskával lehetett célba lőni…

szekelykapu_napok_montage

Az eseményről még több képet találtok a blog Facebook-oldalán.