Mindjárt itt a „spárgaláz”, de azért még jön egy-két medvehagymás recept, amiket a Makifood medvehagymaláz nevű órája ihletett. Annál is inkább, mert medvehagymapesztó az alapjuk, ami vagy van még otthon, vagy kiváltható egyéb pesztóval (bazsalikom, rukola, petrezselyem stb.)

Az inspiráció tehát Sárdi Danitól jött, ő volt a főnök, civilben egyébként a Repeta lakásétterem séfje. Már kijárt nekem egy jó kis főzőtanfolyam – szerintem tavasszal mindenkinek el kéne mennie egyre, hogy új energiákkal töltődjön fel.

medvehagymaora

A főzőórán 3 óra leforgása alatt 3 hatalmas tál medvehagymát pusztítottunk el. A tartósítási lehetőségek is terítékre kerültek: készült pesztó, ami olajjal felöntve, hűtőben tárolva napokig (hetekig?) eláll, és sózott medvehagyma is, ami még tovább bírja a strapát.

A menü ezen kívül tartalmazott egy brutál finom, magát etető medvehagymás parmezános kekszet, egy medvehagymafelfújtat kéksajtmártással és céklarösztivel, egy négyhagymás krémlevest fetás polentagombóccal és egy medvehagymás tarte-ot is. Desszert nagy bánatomra nem volt, de be kell látnom, hogy a medvehagyma még a spárgánál is kevesebb lehetőséget nyújt édességfronton.

A kurzus után másnap rögtön beszereztem egy csokor medvehagymát, aztán a sors akaratából kaptam mellé ajándékba még kettőt, így volt lehetőségem kibontakozni. Az alábbi tésztának a pesztó adta az alapját, de végül megdobtam még egy kis édeskésre pirított sörretekkockával is. A medvehagyma csípősségét-aromáját jól ellenpontozta az édeskés retek. Igazi tavaszi vértisztító étel.

medvehagymapestos_spagetti

Hozzávalók:

25 dkg spagetti
10 dkg medvehagyma
3 dkg napraforgómag szárazon megpirítva
kb. 0,7 dl extraszűz olívaolaj

kevés olívaolaj
1 fej sörretek
pici só
löttyintésnyi rizsecet
½ tk szárított oregánó
1 tk nádcukor
kevés tésztafőzővíz

Először elkészítjük a medvehagymapesztót: a megmosott, megszárított medvehagymaleveleket felcsíkozzuk és a pirított napragforgóval meg az olívaolajjal együtt egy turmixgép keverőpoharába tesszük. Megsózzuk, majd pürésítjük.

A spagettit sós víízben al dentére főzzük, mikor leszűrjük, félreteszünk egy kis pohárnyit a főzővizéből.

A sörretket kis kockákra vágjuk (fél cm-es) és egy serpenyőben kevés olívaolajon megfuttatjuk. Közben sózzuk, pici rizsecetet adunk hozzá, majd ½ oregánóval, és 1 tk nádcukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a pesztót, majd egy kevés főzővizet és a kifőtt tésztával az egészet összeforgatjuk.