Ez volt az idei Segítsütim, egész pontosan az 5. a sorban. Volt már milliomos szelet (2009), fahéjas-mogyorós répatorta (2010), Guinness-brownie (2011) és spanyol vaníliás torta (2012) és idén is egy masszívan csokisra esett a választásom, de legalább céklapürével csökkentettem a bűnösségi faktort. Vigaszágas licitálómmal, Katával már meg is ejtettük az átadást egy közös Kós Károly téri játszóterezés keretében. Neki ez időutazás is volt egyben, mert mint kiderült, tizenvalahány évvel ezelőtt szép bulizós éveket töltött a Wekerletelepen. Most buli nem volt, de jót homokoztak a fiaink, akik kb. egykorúak (a lányaink meg mindketten Pannik):).

ceklas_cupcake

Hozzávalók 12 cupcake-hez:

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg simaliszt
2 csapott tk foszfátmentes sütőpor
½ tk őrölt fahéj
csipet só
10 dkg nádcukor
2 tojás
10 dkg étcsoki
1,5 dl semleges ízű olaj (pl. hidegen sajtolt napraforgó szagtalanítva)
20 dkg héjában főtt vagy sült cékla pürésítve

A tetejére:
25 dkg natúr tejszín krémsajt (Philadelphia típusú)
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
8 dkg porcukor
2 ek citromlé

A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk. Az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd vékony sugárban belecsorgatjuk a csokit. Ezután mehet bele az olaj, végül fokozatosan a száraz hozzávalók (ezek már kis fordulatszámon). A tésztát papírkapszlikkal bélelt muffinformákba öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük (tűpróba).
Közben robotgéppel habosra keverjük a szoba-hőmérsékletű krémsajtot és vajat a porcukorral és a citromlével. Egy nyomózsákba vagy nejlonzacskóba töltjük (ennek csücskét utóbb lenyisszantjuk), kicsit behűtjük, majd a kihűlt sütik tetejére tornyokat nyomunk belőle.
A fotó kedvéért céklalével színezett nádcukorral díszítettem, de ez elhagyható.

red_velevet_cupcake_2