Ez az a recept, amiről először nem akarod elhinni, hogy finom. Köles, meg víz, meg néhány gyümölcs – nem hangzik túl csábítóan. De aztán mikor melegen megkóstolod, rájössz, hogy a köles is tud meglepetéseket okozni. A titka, hogy azonnal, frissen kell fogyasztani például reggelire, uzsira vagy vasárnap délutáni édességroham esetén.
A receptért köszönet Dulminának.

almas_koles_620

Hozzávalók:

1 pohár (2 dl) köles
3 pohár víz
kevés olaj a forma kikenéséhez
1 marék mazsola
2 alma
1 banán (vagy ízlés szerint más gyümölcsök)
kb. ½ tk őrölt fahéj
csipet só
1 ek nádcukor

Kikenünk olajjal egy nagy kerek vagy egy közepes szögletes sütőformát. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, cikkekre szeleteljük, a banánt felkarikázzuk.
A kölest 9-szer megmossuk, míg teljesen átlátszó nem lesz a vize.
A kölest szétterítjük a forma alján, felöntjük vízzel, picit megsózzuk, megcukrozzuk (1 ek nádcukor) és rászórjuk a mazsolát. Végül elrendezzük rajta egy rétegben a gyümölcsöket. Megszórjuk őrölt fahéjjal és berakjuk a hideg sütőbe, ahol 200 fokon 45 percig sütjük. Mire elkészül, a köles teljesen beszívja a folyadékot, megpuhul, a szélén itt-ott ropogósra sül.