Nyugalom, nem lettem paleodiéta-hívő, csak lehet hogy hamarosan beiktatok egy 1 hónapos gluténmentes kiruccanást a család életébe. Panninak ugyanis szeptember óta olyan durván elhatalmasodott az ekcémája, hogy mindkét karja csuklótól vállig egy-egy összefüggő vörös folt. Az okokat csak találgatni tudom. Korábban évekig visszafogott kis foltok voltak ezek, hol előjöttek, hol eltűntek, de nem volt aggasztó a helyzet. Szeptemberben két dolog történt: új szolgáltató jött a kispesti közétkeztetésbe (és ez a cég ígéretével ellentétben nem éppen az első osztályú minőség eljövetelét jelentette) és elkezdtünk úszni járni. Eleinte nem is volt semmi baj, de márciusra nagyon belobbant Panni bőre. Úszást lemondtuk, magánbőrgyógyászt, homeopatát, biorezonanciát, talpmasszőrt megjártuk (a szteroidos krém nem opció). Minden vélemény egy irányba mutat: az emésztőrendszerrel van a gond, azt kell kímélni, regenerálni. A bőrgyógyász szerint az atópiás típusok (azaz ekcémások) minden adalékanyagra, hozzáadott cuccra fokozottan érzékenyek. Ne vegyek felvágottat, hanem süssek csirkemellet és szeleteljem vékonyra… Kerüljem a tejtermékeket. Szuper, már csak az óvodai menüvel kellene tisztában lenni: miből készül? milyen minőségű alapanyagokból? Ha abból indulok ki, hogy a közbeszerzésen az a pályázó nyer, aki a legolcsóbb ajánlatot teszi és megfelel a formai követelményeknek, akkor nem sok illúzióm marad. Sajnos lehetőségem sem. A mai magyar viszonyok között az iskolai közétkeztetésből is nagy macera kimenteni a gyerekeket, az óvodaiból meg egyenesen lehetetlen.
Marad a kísérlet: 1 havi gluténmentes házikoszt az óvodai szünet alatt hoz-e változást? Nem tudom, mi a rosszabb, ha igen, vagy ha nem…

A palacsintáról elöljáróban annyit, hogy banán nélkül is készíthető, de akkor sokkal szárazabb az eredmény. Nekünk banánnal lágyítva sokkal jobban ízlett, úgy „rakomány” nélkül is jól csúszik. Persze egy kis juharszirup így sem árt neki.

glutenmentes_palacsinta

Hozzávalók 8-9 darabhoz:

(1 bögre = 2,5 dl)

1 és ¼ bögre barna rizsliszt
½ bögre kukoricakeményítő
¼ bögre amarántliszt
1 csapott ek foszfátmentes sütőpor
2 ek nádcukor
csipet só
1 csapott tk. fahéj
csipet őrölt gyömbér
1 tk gabonakávé (elhagyható)
2 ek lenmagtöret
2 banán
1 tk citromlé
kb. 3 dl rizstej
1 tojás
2 ek olaj

A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk (lisztek, sütőpor, só, nádcukor, fűszerek, gabonakávé, lenmagtöret). A banánokat egy villával szétnyomkodjuk.
Egy nagy keverőtálban kézi habverővel habosra keverjük a tojást, majd hozzáadjuk az olajat, a rizstejet, a citromlevet és a banánpépet, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz anyagot is. Egynemű masszává keverjük, kicsit állni  hagyjuk (10 perc), és vékonyan kiolajozott serpenyőben amerikai típusú palacsintákat sütünk belőle.