A hangulatom valami zöldért kiált, úgyhogy most jön egy medvehagymás- cukkinis recept. Kicsit csalok, mert nem most készült, de már nagyon vágyom valami hasonlóra. Mindig eljön az a pont kora tavasszal, amikor az életösztönöm győz a ráció felett és akkor is veszek a piacon mindenféle zöldet, ha tudom, hogy még nem szabadföldön termett. Idén könnyebb dolgom van, mert a zöldségdobozban van már rukola, mizuna és salátamix is, amire szerencsére/sajnos rajtam kívül a családból nem sokan pályáznak.

medvehagymás cukkinikrémleves

Hozzávalók 2-3 személyre:

kevés olívaolaj
1 közepes vöröshagyma
2 burgonya
1 salátacukkini
4 dl víz
1 dl fehérbor
5 dkg medvehagyma

frissen őrölt bors
3 dl tej (vagy helyette pl. szójatej)

A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk (a hagymát apróra, a krumplit falatnyi kockákra, a cukkinit félkarikákra). Egy fazékban felhevítünk egy kevés olívaolajat, rádobjuk a vöröshagymakockákat, üvegesre pirítjuk. Utána hozzáadjuk a krumplit és a cukkinit, jól összeforgatjuk, majd felöntjük a fehérborral és annyi vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk és kis lángon puhára főzzük, a végén belekeverjük a csíkokra vágott medvehagymát is. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a lángra, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és összerottyantjuk.