Megmondom őszintén, eddig nem sok közöm volt a Rolling Stones gitárosához. Nemrég viszont részt vettem egy szülinapi bulin a Birs Bisztróban, ahol vele nem, de a kedvenc ételével találkoztam. A Shepherd’s Pie (magyarul pásztor pite) ugyanis Keith Richard pitéje néven fut az étlapon. Igazi komfortkaja, szaftos húsos ragu krumplipürépaplan alatt. Csak pár napba telt és itthon is rekonstruáltam a dolgot Keith Richard purista receptjét felturbózva kicsit. Nem először készült, az biztos – jó ízlése van az öregnek.

pasztorpite_620

Hozzávalók:

kevés olívaolaj
2 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes sárgarépa
1 kis darab zeller
1 doboz aprított hámozott paradicsom konzerv
kb. ugyanannyi víz (1 konzervdoboznyi)
50 dkg darált marhahús

őrölt fehérbors
kb. 2 tk kakukkfű
csipet őrölt fahéj
0,5 dl száraz vörösbor
kevés nádcukor
1 bögre zöldborsó
1 ek kukoricaliszt

1,5 kg krumpli
2 babérlevél
5 dkg vaj
a krumpli főzővize

kevés szerecsendió

Két hadművelet van: főzünk egy húsos-zöldséges ragut (ez jön majd a tepsiben alulra) és készítünk egy krumplipürét, amivel majd betakarjuk.

A hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk. A sárgarépát és a zellert meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Minden egyebet a kezünk ügyébe készítünk.

Egy nagy-nagy serpenyőben felhevítünk egy kevés olívaolajat és üvegesre pirítjuk rajta a hagymákat. Ekkor rádobjuk a répa- és zellerreszeléket is, kevergetve pároljuk pár percig, majd mehet bele a darált hús is. Megsózzuk, fehérborsozzuk, kakukkfűvel és egy pici őrölt fahéjjal megszórjuk és fehéredésig sütjük. Felöntjük a vörösborral, majd a hámozott paradicsomkonzervvel és tovább főzzük. Menet közben kevés nádcukorral ízesítjük és ha kell, vízzel hígítjuk. 15-20 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót is és további 5 percig főzzük. Ha szükséges, kevés kukoricalisztet keverünk bele hogy besűrűsödjön.

A püréhez a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, babérlevéllel és sóval puhára főzzük. Még melegen áttörjük és egy kevés főzővízzel és 5 dkg vajjal habosra keverjük. Szerecsendióval fűszerezzük.

Egy nagyobb tűzálló tálba öntjük a húsos ragut, majd a krumplipürét egyenletesen rásimítjuk. Villával barázdákat rajzolunk rá és előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt pirulásig sütjük.