Múlt hónapban, a Furmint Február jegyében szerveződő Wekerlei Bor-és Gasztroestre készült ez a keksz, a Szent Tamás Pincészet Nőtelen desszertbora mellé. Az egész menüsor „F”-re volt hangolva,  többek között füstölt kacsamell, fürjtojás és fafülgomba előzte meg a desszerteket, azaz ezt a cantuccinit és egy fűszeres gyümölcssalátát. A kekszet a borba tunkoltuk (szerintem jó hatással vannak egymásra), a saláta bortól független levezetés volt.

fuges_foldimogyoros_cantuccini

Hozzávalók:

25 dkg simaliszt
10 dkg rozsliszt
1 csapott tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
csipet só
12 dkg nádcukor
4 tojás elhabarva
3 ek desszertbor
10 dkg aszalt füge
5 dkg pirított, sótlan földimogyoró
5 dkg étcsoki felaprítva

A száraz hozzávalókat elkeverjük. A fügét feldaraboljuk és beáztatjuk a desszertborba. A tojásokat egy kézi habverővel a cukorral együtt elhabarjuk, majd beleforgatjuk a száraz hozzávalókat is, végül kézzel beledolgozzuk a boros fügét, a mogyorót és az étcsokit is. Két hosszúkás vekni formát képezünk a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített sütőben 180 fokon 30 percet sütjük. Utána visszavesszük a sütőt 120 fokra, a sütit kicsit hagyjuk hűlni, majd a vekniket kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és mindkét oldalukat kb. 10-10 percig szárítjuk.