Mostanában így néz ki egy vacsora nálunk, általában egy gyors zöldsalátával körítve. Az alapja mindig valamilyen sült zöldség, a gabona szerepében pedig kuszkusz játszik. Amióta tudatosult bennem, hogy a kuszkuszt csak fel kell önteni forró vízzel és nem bizgetni 15 percig, teljesen rákattantam, gyors vacsorának a legideálisabb gabona. Könnyen emészthető és általában a gyerekek is szeretik.

karfiolos_kuszkusz_620

Hozzávalók:

1 karfiol
2 édeskömény
kevés olívaolaj
kevés citrombors
kevés őrölt római kömény
1 kis üveg fekete olívabogyó felkarikázva
1 marék mazsola
kis csokor petrezselyem
1 marék napraforgómag szárazon megpirítva
1 bögre kuszkusz
4 ek olívaolaj
2 ek sherryecet (vörösborecet/balzsamecet)
pici méz

Először elkészítjük a sült zöldségeket. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, az édeskömény külső, keményebb részét lehántjuk, a belső, zsengébb részt hosszában elfelezzük, majd vékonyan felszeleteljük. Egy kiolajozott tepsin egy rétegben elrendezzük a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, majd fűszerezzük citromborssal és római köménnyel. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt roppanósra sütjük (közben egyszer átforgatjuk).

sult_karfiol_620

Közben a kuszkuszt megsózzuk és egy edényben felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. fél centire ellepje. Fedő alatt állni hagyjuk 15 percig, utána egy villával fellazítjuk a szemeket.

Az öntethez kikeverjük az olívaolajat a sherryecettel és a sóval, pici mézzel.

A kuszkuszt egy nagy tálban összeforgatjuk a sült zöldségekkel és az egyéb hozzávalókkal (mazsola, petrezselyem, napraforgómag, olívabogyó) és meglocsoljuk az öntettel.