Szombaton magbörze volt a wekerlei gyerekházban, ami a felnőtteknek vetőmagcsereberét és -vásárt jelentett, majd filmvetítést a közösségi kertekről, de a gyerekeknek is volt bőven program. Az egyik sarokban piacos játék várta őket igazi terményekkel, kosarakkal, régi fajta súlyos mérleggel, mellette a „láthatatlan piacon” egy dobozba kellett benyúlniuk és kitapogatni a benne lévő zöldségeket: sárgarépát, karalábét, rukolalevelet, fekete retket és társaikat.  Ezután jött az én asztalom a bátorságpróbával, ahol háromféle zöldségkencét lehetett megkóstolni és kitalálni, hogy miből készültek. Igyekeztem élni az optikai tuning adta lehetőségekkel, így sikerült is fagyiszínekben előállítanom a kencéket, amiknek egyébként a nap vége felé a felnőttek körében is elég nagy sikere lett. Ezért most publikálom is a recepteket előre bocsátva, hogy a kencéket szinte mindig érzésre csinálom (és közben fogadkozom, hogy majd legközelebb mindent pontosan lemérek…), emiatt a mennyiségek itt-ott hozzávetőlegesek. De szerencsére itt nem lehet nagy hibát elkövetni, a lényeg, hogy a fűszereket és a joghurtot is fokozatosan adagoljuk és akkor nem történik semmi visszafordíthatatlan.

kences_kenyer_620


Sült sárgarépás kence

kb. 6 közepes sárgarépa
só, frissen őrölt bors
kevés olívaolaj
1 doboz (Cserpes) natúr joghurt
2-3 gerezd fokhagyma

kevés őrölt római kömény
1-2 ek olívaolaj
2 marék szezámmag szárazon megpirítva vagy 1-2 ek tahini (szezámpaszta)

A répákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk (kb. fél centis szeletekre), sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (egy rétegben !) és megsózzuk,-borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 perc alatt puhára sütjük.

Miután kihűlt, a többi hozzávalóval együtt pürésítjük, majd behűtjük.


Céklás-tökmagos kence

4 közepes cékla
kb. 3 dl görög joghurt
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg tökmag szárazon megpirítva

A céklát megmossuk, szárazra töröljük, hústűvel több helen megszurkáljuk és alufóliába csomagolva 200 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben a tökmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. A fokhagymát megpucoljuk.
A céklát meghámozzuk, felkockázzuk és a joghurt egy részével és a többi hozzávalóval a turmixgép tartályába tesszük, majd pürésítjük. Közben az állagát a joghurt adagolásával szabályozzuk. Végül hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Fehérbabos-borsikafüves kence

2 doboz konzerv fehérbab
kevés olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma felaprítva
kb. ½ tk borsikafű

kb. 1 dl natúr joghurt (elhagyható)

Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, megpároljuk rajta a fokhagymakockákat, majd hozzáöntjük a babot is. Sózzuk, megszórjuk borsikafűvel, kicsit átmelegítjük. Az egészet a joghurttal pürésítjük.