Vége a februárnak, egyre érezhetőbben itt a tavasz én viszont még adós vagyok a cukormentes február tapasztalataival. Nem vagyok rá büszke, de be kell vallanom, hogy nem tudtam végigcsinálni a 4 hetet. Először egy 4 napos bécsi kiruccanás idejére függesztettem csak fel a fogadalmat, de aztán jött egy nagy családi szülinapozás sok-sok finomsággal és maga alá gyűrt.:) A törekvés az édességfogyasztásunk minimalizásálásra azért megmaradt, de még keresem az egyensúlyt az életöröm és az egészségmegőrzés között. Azt már látom, hogy a hirtelen, drasztikus változtatásokat nehéz hosszú távon betartani, inkább a lassú, de mélyreható változás lesz az én utam.

Így végül nem árasztották el cukormentes receptek sem a blogot, bár készült itthon egy cukormentes kókuszlisztes palacsinta, de a banán és a kókuszliszt együtt egy olyan lágy állagot eredményezett, ami nem aratott osztatlan sikert, ezért nem is posztoltam.

Bécsben viszont tettem egy-két érdekes felfedezést, amiket most megosztok.

gu_wien
Az egyik egy kis kínai étterem vagy inkább kifőzde, a GU Restaurant , ahol autentikusan, de deklaráltan glutamátmentesen főznek. Kétszer is teszteltem a helyet (délben kétféle menü is van) és nekem nagyon bejött. Minden szinte a szemem láttára készült a vendégtérből elkerített kis konyhában, és az ételeknek visszafogott, természetes íze volt. Egyik nap menüt rendeltem: fekete szezámos jégcsapretek-sárgarépa salátát, wokos pak choit tofuval és fekete szezámpasztával töltött gombócokat. Másnap egy csípős kókusztejes csirkelevest és egy szecsuáni tésztát választottam.
A hely nem drága és elég népszerű, ebédidőben előfordulhat hogy foglalás nélkül nem kapunk asztalt.

GU Restaurant
Wien, 1080, Lederergasse 16.

A másik felfedezés a kínaitól nem messze, a Florianigasséban lévő Café Florianihof nevű étterem és kávézó, ahol reggel 7:30-tól reggelizni is lehet. A reggelik között pedig megtalálható a kínaiak tradicionális reggeli rizslevese is, a congee, amit egyszer legalább érdemes kipróbálni. Sós, édes és natúr ízben lehet rendelni, az alapja mindegyiknek ugyanaz: sok-sok vízben rommá főzött rizs (min.1:6 a rizs-víz arány), ami egy nyálkás elegyet képez (rizsnyákleves). Ez így nem hangzik túl jól, tudom, de nagyon egészséges, a gyomornak igazi jótétemény például egy átbulizott éjszaka után. A belefőzött zöldségek vagy gyógynövények hatását pedig megsokszorozza, mert nagyon könnyen felszívódik, az egyik legkönnyebben emészthető táplálék. Én az édessel tettem próbát, kajszilekvárt és juharszirupot adtak mellé kis tálkában. Azt tudtam, hogy az „alaplé” meglehetősen ízetlen, de így megédesítve finom reggeli lett belőle, amit itthon is ki fogok próbálni.

Café Florianihof
Wien, 1080, Florianigasse 45.

congee_620