Egy szuperegyszerű vacsorasaláta magyar, ásotthalmi édesburgonyából. Mostanában egyre többet hallani az ásotthalmiak vállalkozásáról, hogy a faluban összefogással, egymást támogatva batátát termesztenek és szerencsére egyre több helyen kapható is a magyar batáta. Nemrég a Gasztroangyalban is szó volt róluk, és a honlapjuk is nagyon alapos, informatív. Váraljai László facebook-oldalát is érdemes követni, mert sok jó édesburgonyás receptet oszt meg, sőt egy immunerősítő virágporos kekszreceptet is találtam a jegyzetei között, amit muszáj lesz kipróbálni.
Az édesburgonya egyébként a cukormentes hónapba is jól integrálható édeskés íze miatt.

Apropó cukormentes hónap…
Kicsit késésben vagyok az első heti beszámolót illetően a sok elfoglaltság miatt: desszertekkel készültem a IV. Wekerlei Bor-és Gasztroestre, majd vasárnap a Szimpla Kertben főztem jótékonysági célra a Magyar Élelmiszerbank  és a Szimpla Piac önkénteseivel. A bográcsban főzés hatalmas élmény volt, összesen kb. 160 kg ételt készítettünk, az indiai vajas csirke teljesen elfogyott, a pikáns paprikás krumpliból pedig még 100 adagot osztottak szét este a hajléktalanok között.

kicsivu_szimpla_620

Így végül felemásra sikerült az első cukormentes hét, voltak kisebb bűnözések, például ettem a borestre sütött cantucciniből és a gyümölcssalátából és furmintokat kóstolgattam melléjük (szigorúan csak 1-1 kortyot mindegyikből). A Szimplában meg lecsúszott egy koffeinmentes kávé.
Viszont van, ami jól működik: például az, hogy üresen iszom a teát és a gabonakávét, egyáltalán nem zavar. Reggelire pedig továbbra is eszem a gabonakásákat, a tönkölypelyhes a nagy favorit, aszalt gyümölcsökkel édesítve.

Minden nap mélypontja a délután, amikor oviba indulok Panniért, ugyanis ha nem kanyarodom balra a kereszteződésnél, épp egy cukrászdához jutok. Egy olyan cukihoz, ahol még cookie jar is van, igaz a benne lévő cookie-t még lehetne tökéletesíteni.:) A klasszik tömény krémes sütik mellett pedig házias sütiféléket is árulnak, amikről most csak álmodoznom szabad.
Általában úgy du. 4 óra felé érzem azt, hogy muszáj valami édeset ennem, és ha 6-kor még nem ér haza a férjem, akkor ez az érzés elég durván fokozódik (gyeses anyukák, szerintem tudjátok, miről beszélek…). Ekkor szoktam meginni egy pohár forró vizet (mintha teát innék), vagy főzök egy májtisztító teát.:)
Itt tartok most, és akkor jöjjön a salátarecept…

edesburgonyas_rukolasalata

Hozzávalók 1 személyre:

½ édesburgonya
kevés olívaolaj
só, bors
kisebb csokor rukola
fél lilahagyma
1 marék törökmogyoró szárazon megpirítva, felaprítva
Az öntethez:
1 ek mandarinos olívaolaj
½ ek balzsamecet
pici só
frissen őrölt fekete bors

Az édesburgonyát meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsin egy rétegben elrendezzük, sózzuk, borozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben 220 fokon puhára sütjük (kb. 15-20 perc).

Közben a rukolát megmossuk, szárazra centrifugázzuk. A hagymát felaprítjuk. Az öntethez valókat egy kis tálkában kikeverjük.
Egy mélyebb tálba rendezzük a rukolát, rászórjuk a hagymadarabokat és a már kihűlt édesburgonyát, meghintjük a mogyoróval és meglocsoljuk a salátaöntettel.