Február 3-án, vasárnap botlottam bele a facebookon Zizi felhívásába, miszerint idén is végigcsinálja az egy hónapos no sugar challenge-et, azaz februárban lemond minden édességről, süteményről, sőt igyekszik vegán életmódot folytatni. Idén én is csatlakozom a kihíváshoz, mert épp karácsony után  állapítottuk meg mi is, hogy mennyire „megviseltek” az ünnepi kilengések. Hideg láb-szindróma, nátha és étvágytalanság lettek a következményei a túlzott cukorfogyasztásnak – kimerültek az ásványi anyag készleteink. Ezt átmenetileg kalcium-magnézium pezsgőtablettával orvosoltuk, de igazából vágyunk újra a tápláló zöldség- és gabonaételekre.

best_of_2012_6_zoldsegdoboz

Mivel Zizi nagyvonalúan megengedi, hogy saját magunkra szabjuk a kereteket, én is leírom, hogy mihez tartom magam februárban:

Nem eszünk/iszunk:

– cukrot (kristály, por, nád, kókuszvirág, pálma, nyírfa stb.)
– agavé-, juhar-, rizs- és malátaszirupot
– mesterséges édesítőszereket (eddig sem ettünk)
– olyan élelmiszert, amiben a fentiek előfordulnak, azaz feldolgozott, ipari élelmiszereket (keksz, tésztaszósz, felvágott stb.)
– kávét, fekete teát, kakaót, alkoholos italokat

Eszünk/iszunk:

– minimális mennyiségű mézet, ha a fűszerezés megkívánja (pl. egy gyümölcskompót esetében)
– önálló, köztes étkezésként némi friss gyümölcsöt vagy zöldséget (alma, körte, banán, karalábé, sárgarépa) – a déli gyümölcsöket télen csak   módjával, mert erősen hűtenek!
– reggelire laktató gabonakásákat aszalt gyümölccsel, olajos magokkal, fűszerekkel ízesítve
– alkalmanként, hétvégente olyan süteményt/palacsintát, amely banánnal, naranccsal, céklával, répával vagy almával lett édesítve
– vizet, gyógyteát, zöld teát, gabonakávét (ízesítés nélkül, „üresen”), gabonatejet (pl. rizstej)

Igyekszünk minimalizálni:

– tejtermékeket
– tojást
– húst (hetente 1-2 alkalom, néhány ek. mennyiség fejenként)

Igyekszünk kerülni:

– fehér lisztből készült élesztős pékárukat

Minél többet/többször eszünk:

– párolt zöldségekből, gyümölcsökből (wokos zöldség, gyümölcskompót)
– tartalmas zöldséglevesekből (akár vacsorára is)
– olajos magvakból (pirítva wokos étel vagy gabonakása tetejére szórva vagy belekeverve)
– gabonafélékből (teljes, szemes gabona és dara, pehely formájában): barnarizs, köles, árpa, hajdina, quinoa, amaránt, kukoricadara stb.
– hüvelyesekből: adzukibab, mungóbab, gyöngybab, vörös lencse, barna lencse, indiai lencsefélék stb.
tofu, tempeh
– friss zöld növényekből (petrezselyemlevél, rukola, újhagyma zöldje)

Heti bontásban itt a blogon be fogok számolni a tapasztalatokról, eredményekről, sőt a félrehajlásokról is. Ha van kedvetek, csatlakozzatok és hetente kommenteljetek Zizinél! Egy kis külső motiváció: a kommentelők közül valaki nyereményt fog kapni!:)

Hajrá!