Jó kis év volt ez, a Sárkány éve a kínaiak szerint, tele tavaszi energiákkal, változással. Sok pozitív élménnyel lettem gazdagabb (pl. főzés a Dining Guide Blogkóstolón, desszertkésztés a Wekerlei Bor- és Gasztroklub számára, Klasszik Rádió-interjú) és azzal, hogy Wekerlére költöztünk, új távlatok nyíltak.:)

A legtöbb emlékezetes gasztroélmény nyáron ért, összeszedtem egy listába a legjobb kalandokat.

  1. 2 év után újra elmentünk a köveskáli Kővirágba és meglepetésemre nagyon jó benyomásokat szereztünk. Bár van, ami nem változott, a pincérfiú például még mindig elvarázsolt, de a konyha sokat fejlődött, több igazán jó fogást is ettünk. A legemlékezetesebb az aszalt gyümölcsös-vörösboros vaddisznópörkölt volt dödöllével – sűrű szaftos, ízes, omlós hús, kívül ropogós, belül lágy dödölle…
  2. Köveskál másik gyöngyszeme a Kerékbár, ahova zárás előtt 10 perccel, 10 km bicikliút után estünk be két gyerekkel. Szerencsére még épp kiszolgáltak, kaptunk meggyes pitét és padlizsánkrémes szendvicseket, majd a fagyizót is útba ejtve indultunk haza Balatonszepezdre. Bicikliseknek kötelező megállóhely szerintem a hely hangulata és a finom falatok, házi szörpök miatt.
  3. Több balaton-felvidéki piacot is végigjártunk, voltunk Tihanyban, Köveskálon és Káptalantóton is. A köveskáli még csak piackezdemény, de szurkolok, hogy jövőre kinője magát, a káptalantóti viszont már kicsit elveszítette a kezdeti báját a kezelhetetlenül nagy tömeg és a parkolási gondok miatt. De a házi rétesek, amiket ott ettünk, még mindig verhetetlenek.
  4. Pesten is felfedeztünk néhány jó helyet. Idén voltunk először a Vári Cukrászdában, de biztos nem utoljára. Soha nem látott fagyikínálat rengeteg különleges ízzel. Veri az eddig etalonnak tartott soltvadkerti fagyizót (bár ahhoz gyerekkori emlékek fűznek).
  5. A Budai Gourmet Fesztiválon több emlékezetes ételt is kóstoltam, de elsőként mindig a hummusszal tálalt grillezett malacfül ugrik be – azt bármikor újra enném.
  6. Augusztusban indult barátaink vállalkozása, a Fabric csoki, de már év elejétől tesztelhettem a kínálatot. A táblás csokik közül a fahéjas-citromos fehércsoki és a puffasztott köleses tejcsoki nagy kedvenc lett. A bonbonokból csak azért nem emelek ki egyet sem, mert bonbonból a válogatás a legjobb.:)
  7. Kispesten idén indult a Finn Kenyér, többek között rozskenyér, zabkenyér is van a szortimentben. A legkülönlegesebb és legveszélyesebb a Balti hajós névre keresztelt édeskés kenyerük, ami cukorrépasziruppal készül és olyan finom, hogy nehéz abbahagyni. Kicsit megpirítva, vajjal kenve az igazi.
  8. Nem vagyok nagy boros mostanában, de ha vendégeket vártunk, vagy ajándékot vittünk valakinek, idén leggyakrabban a villányi Bakonyi Péter csavarkupakos Csavargóira esett a választás.
  9. Tavasszal beindult Wekerlén a zöldségdoboz-rendszer, így hetente érkeztek a biozöldségek a zsámboki gazdaságból, Matthew Hayes-éktől. Ennek is köszönhető, hogy nagy zöldségfogyasztóvá váltunk, így magamra nézve eleget tettem a Zöldkampány kihívásának. A legnagyobb sikere a hatalmas fej, mégis zsenge, ropogós karalábéknak volt, de megszerettem a kelkáposztát, a fehér káposztát és a zellert is. Egyedül a céklával szemben van bennem valami pszichikai gát, pedig az ízét szeretem – mégis ő a zöldségdobozom mostohagyereke.
  10. A végére hagytam a legfrissebb élményt, a decemberi Andrássy Gálavacsorát, ahol több emlékezetes ételt is kóstoltam. A szarvasgombás libamájpraliné és a velős csonttal és almás tormával tálalt tányérhús is nagyon ott volt a szeren.

Soha rosszabb évet – remélem a Kígyó éve is hasonló jókat tartogat. Legyen Nektek is olyan 2013, amilyennek szeretnétek!

Kommentbe pedig jöhetnek a Ti élményeitek!