Már a borítóját látva teljesen lázba jöttem, nem beszélve a terjedelméről: 390 oldalon sorjáznak a zöldséges receptek Rose Elliot vega szakácskönyvguru könyvében. Izgalmam a belelapozás után sem csillapodott: kevés, de szép fotó és rengeteg jól strukturált, áttekinthető recept.

A felosztás hagyományos, kicsit talán következetlen is: a levesek-előételek-köretek vonalat keresztbeszövi az alapanyagok szerinti osztályozás – Zöldségek és olajos magvak, Hüvelyesek, Gabonák, Tészták fejezetcímek követik egymást, majd jön a cukrász szekció tortákkal, pitékkel (zöldséges pitékre, quiche-ekre kell gondolni persze), desszertekkel, süteményekkel és a végén jönnek a kenyerek és a kelt tészták.
Az egyes  fejezetekben az angol eredetiben abc-sorrendben következtek a receptek, ez magyarul nyilván felborult, így kicsit kaotikus a helyzet, jó lett volna egy szezonális tagolás helyette. A legtöbb recept elején van egy rövid, kedvcsináló bevezető, amitől közvetlenebb az egész, a receptek végén pedig sokszor olvashatók további variációk. Külön kis szimbólum jelöli a vegán és a jól fagyasztható ételeket.

A könyv egyik erénye az enciklopédikus jelleg, a másik pedig a könnyedség, ami az összes receptből sugárzik. A több mint 60 vegetáriánus és vegán szakácskönyvet jegyző Rose Elliot -nak valószínűleg kisujjában van minden a vegetáriánus ételkészítésről, legalábbis a receptjei azt sugallják, hogy húsmentesen, sőt tisztán növényi alapanyagokból étkezni egyáltalán nem bonyolult vagy megerőltető dolog.
A receptjeiben általában könnyen hozzáférhető alapanyagokat használ, nem bonyolít sokat, mégis sokszor gondoltam, hogy „ez nekem miért nem jutott eszembe”. Különösen a Szószok, mártások és a  Köretek fejezetek tűnnek izgalmasnak, legalábbis számomra – már ki is néztem belőle egy marsalás gombamártást, amivel mondjuk egy grillezett tofuszeletnek lehetne új értelmet adni.

A fordítással kapcsolatban egy apró megjegyzés: a butternut squash-t megint sikerült „vajdiótöknek” fordítani, ahogy az Paul Gayler vegetáriánus szakácskönyvében már egyszer előfordult – szerencsésebb lenne végre a sonkatök megnevezést meghonosítani.

Néhány recept kedvcsinálónak:
Spanyol csicseriborsó-leves, Lencsés gombaleves, Fűszeres, zöldséges mogyorópástétom, Fekete-fehér babsaláta citromillatú kakukkfűvel, Dinsztelt uborka dióval, Fűszeres csicseriborsós-burgonyás batyu, Karfiolos-petrezselymes köleskása

Jó hír, hogy a Partvonal Kiadónál karácsonyi akció keretében december 19-ig 40%-os kedvezménnyel rendelhető a könyv.