Különleges időutazáson vettem részt december 3-án, vasárnap este az InterContinental Budapest Corso éttermében: a kiegyezés 145. évfordulójára rendezett Andrássy Gálavacsorán visszarepültünk a boldog békeidőkbe, végigkóstoltuk az egykori Monarchia ikonikus ételeit a Tafelspitz-től a velőscsonton át egészen a pozsonyi kifliig. Mindehhez varázslatos hangulati elemek jártak: halk élőzene, háttérben a kivilágított Lánchíd és a Vár, kint elrobogott néha egy-egy villamos. Olyan volt, mintha Salzburg vagy Bécs egyik elegáns szállodájában vacsoráznék, ahol épp téli vakációmat töltöm.:)

A menüt az InterContinental Budapest séfje, Ulf Burbach és a bécsi InterContinental konyhafőnöke, Sascha-Martin Ferstl állította össze, felhasználtak hozzá régi Andrássy-recepteket is. Íme a teljes menüsor:

Osztrák

Levesek:
Krumplikrémleves Ferenc József módra, füstölt marhanyelvvel

Előételek:
Hússal töltött Tiroler tirteln  Andrássy lekvárokkal
Gombás rétes

Főételek:
Lencsefőzelék szalonnával és zsemlegombóccal
Tányérhús rösztlivel és velős csonttal, almás tormával Ferenc József módra
Sült sertéscomb zsemlegombóccal, savanyú káposztával
Liba tiroli módra

Desszert:
Császárnőkuglóf
Sacher-torta
Ibolya parfé

Magyar

Levesek:
Vargányakrémleves zellerchips-szel

Előételek:
Libamájpraliné
Fácánrétes

Főételek:
Pisztráng Andrássy-módra, kaporszósszal, újburgonyával, mandulapehellyel
Eszterházy marharostélyos grízgaluskával
Dámpörkölt tarhonyával
Autentikus libamellfasírt, párolt lila káposztával, libazsírban sült burgonyával

Desszert:
Eszterházy torta
Mákos és diós pozsonyi kifli
Tokaji borhab

Igyekeztem végigkóstolni a teljes menüt, de a közepe felé már éreztem, hogy ez lehetetlen vállalkozás. Kedvcsinálónak jönnek a a kedvenceim:

Az előételek közül abszolút favoritom a szarvasgombás libamájpraliné volt, amit kívül ropogós, belül foszlós császárzsemlére kenve ettem, és enném az idők végezetéig.:) Egyszerre volt sós és édes, tényleg olyan, mint egy bonbon.

Mindkét krémleves finom volt, a vargányás értelemszerűen karakteresebb ízű, de mindkettőt nagyon feldobta a levesbetét – a füstölt marhanyelvcsíkok illetve a zellerchips.

A Tafelspitz-re/tányérhúsra nagyon fentem a fogam és nem hiába: isteni puha, omlós hússzeleteket kaptam egy kevés húslevessel és leveszöldséggel. Mellé járt még burgonyatócsni, almás torma és a Szindbád filmből jól ismert, rezgős csontvelő. Nekem felejthetetlen élmény, ez ügyben osztom Ferenc József véleményét.:)
Eredeti Andrássy-recept szerint készült a libamellfasírt párolt lilakáposztával és zsírban sült burgonyával – és bár a fasírt elbírt volna még egy kis zsiradékot, de így is különleges volt. Fasírt esszenciális libamellízzel.

A desszertpályát nem bírtam a maga teljességében végigkóstolni, de különleges volt az ibolyaparfé, egy capuccino mellé szívesen enném a császárnőkuglófot, és finom volt a Sacher és az Esterházy torta is. A tokaji borhab pedig a karácsonyi borleves ízére emlékeztetett.

A felsorolt ételek a nagyközönség számára la carte rendszerben kóstolhatók december 3. és 16. között a Corso étteremben. További információ az étterem honlapján található.

Az eseményről még több fotó az Étel, ital, kicsi Vú facebook-oldalán látható.