Múlt héten szokatlan kóstolón jártam: a Lucullus BT. tartott gesztenye- és borkóstolót, ahol a Prima Maroni Kft. termékeiből készült cukrászsüteményeket kóstoltuk össze Petzold Attila sommelier borajánlataival.

A Maroni-termékekből Király Anita, a Lucullus BT csokoládékészítője készítette a desszerteket, nevezetesen az alábbiakat:

  • sós gesztenyekenyér (gesztenyeliszt, szemes gesztenye, olíva)
  • párna-grissini (grissinitészta, gomba, zsálya, szemes gesztenye, hagyma)
  • macaron (gesztenyeliszt, gesztenyés tejszín, gesztenyés sárgabarackdzsem)
  • sweet kosárka (linzertészta, gesztenyeliszt, megydzsem, édes gesztenyemassza)
  • diós piskóta (diós gesztenyemassza, diós gesztenyehab, dió)
  • gesztenyés trüffel (53%-os ghánai Elit csokoládé, szemes gesztenye)

A kóstolás közben a családi vállalkozásként működő magyar Maroni Kft. vezetője, Schweickhardt András mesélt a gesztenyéről, a cég történetéről és többek között az alábbi érdekességeket tudtam meg.

  1. Magyarországon a gesztenyét nem haszonnövényként kezelik, ezért lehetetlen hozzájutni nagy mennyiségű, jó minőségű gesztenyéhez. Még a gesztenyéjéről híres Velemben sem mennek már ki a fiatalok az erdőbe begyűjteni a termést. Így a Maroni Kft. kénytelen Dél-Olaszországból importálni a jó minőségű alapanyagot.
  2. Gesztenyeliszt nem csak szárított nyers gesztenyéből készíthető, hanem főttből is, ahogy ezt Schweickhardt András egy véletlen folytán felfedezte. A főtt gesztenye lisztje sokáig eltartható és nincs kesernyés utóíze.
  3. A gesztenye jól használható sós süteményekhez is: gombával, vöröshagymával, parasztsonkával, zsályával és bazsalikommal ízesítve egy különleges, májpástétomra emlékeztető töltelék készülhet belőle.
  4. Ha illő gesztenye-bor párosításon gondolkodunk, az édes desszertekhez egy késői szüretelésű desszertbort válasszunk, míg a sós gesztenyés ételekhez jól illik akár egy rozé is. (Az édes sütikhez Petzold Attila sommelier egy 2011-es Tokaji Kései szüretelésű Hárslevelű bort társított, míg a sós desszertekhez a Takler pincészet 2012-es Szekszárdi Kékfrankos Rozét ajánlotta. Nekem személy szerint a rozé jobban bejött, a hárslevelűt túl édesnek találtam.)