Elkezdtük a karácsonyi hangolódást Panni kérésére (na, nem kellett sokat győzködnie, hogy vegyük elő a kiszúróformákat:)). Eredetileg mézeskalácsot szeretett volna, de az nem kedvez a spontaneitásnak – előző nap be kell hűteni a tésztát, így végül egy cukormentes, csak mézes keksszel indítottunk. Visszafogottan édes, arra számítsatok, cserébe viszont úgy tapasztaltam, ez olyan keksz, aminek nem árt a túlsütés, azaz ha kicsit barnára, szárazra sül – diósabb lesz tőle az aromája. Mire lement az évadzáró Forma-1 futam, fél tepsivel el is tűnt belőle.

Hozzávalók kb. 45 darabhoz:

24 dkg aprószemű zabpehely
24 dkg vaj felkockázva
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
14 dkg méz
5 dkg darált dió
½ tk őrölt fahéj
csipet só

A kenéshez: 1 tojás elhabarva
tetejére dió vagy szórócukor

A hozzávalókat egy nagy tálban kézzel összegyúrjuk, majd két gombócban fóliába tekerve 1 órára behűtjük. Utána lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. A tetejüket elhabart tojással megkenegetjük és dióval vagy szórócukorral díszítjük. 180 fokos sütőben 11 percig sütjük.