Ez a klasszikus skót vajas keksz számomra megunhatatlan. Nincs benne semmi különös, 1 rész cukor, 2 rész vaj, 3 rész liszt adja az alapot – de a vaj gazdag íze már elég a boldogsághoz. Vagy ha mégsem, lehet variálni kicsit. Például rooibos teával-mazsolával vagy mákkal-citrommal játszani, de az aszalt meggy is nagyon jót tesz neki.

Hozzávalók az alaptésztához:

17,5 dkg hideg vaj kisebb kockákra vágva
7,5 dkg porcukor átszitálva
17,5 dkg liszt átszitálva
7,5 dkg kukoricaliszt átszitálva
csipet só

1 csapott ek rooibos teafű
2 ek mazsola

2 ek egész mák
1 citrom reszelt héja

A hozzávalókat kézzel összedolgozzuk (a vajat jól el kell morzsolni), míg össze nem állnak egy selymes tésztalabdává. Ekkor két részre osztjuk a tésztát és beízesítjük az alábbiak szerint.
Az egyik adaghoz hozzágyúrjuk a rooibos teafüvet és 2 evőkanál mazsolát. A másik tésztaadaghoz hozzáadunk 2 evőkanál egész mákot és 1 citrom reszelt héját.
Mindkét tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk (ennél ne legyen vékonyabb, mert akkor nem lesz omlós, kiszárad) és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben hagyományos módon 160 fokon világosra sütjük (kb. 15 perc).