A sütőtök most leginkább mint desszertalapanyag hoz lázba, úgyhogy egy újabb tökös édesség következik. A cukormennyiséget az édesszájúak nyugodtan növeljék, nálam ez a 10 dkg a lélektani határ.

Hozzávalók 1 szögletes sütiformához:

10 dkg fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg sütőtökpüré (sült tökből)
2 tojás
1 dl olaj
10 dkg nádcukor
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk almaecet
2 marék dió
csipet só
½ tk őrölt fahéj
½ tk őrölt gyömbér
¼ tk őrölt szerecsendió
késhegynyi őrölt szegfűszeg

A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk (lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, só, porfűszerek). Egy másik tálban elhabarjuk a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és az ecetet, a sütőtökpürét, végül beleforgatjuk a száraz hozzávalókat és a felaprított diót is. A tésztát egy szögletes sütőformába simítjuk (ha nem szilikon, akkor kivajazzuk, – lisztezzük) és 180 fokon kb. 45 perc alatt tűpróbával készre sütjük.

Megjelent a Vidék íze magazin 2012/október számában.