Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem nagyon nem megy a heti menütervezés, illetve az előzetes tervek megvalósítása. Egy hétre előre elég nehéz megjósolni, épp mire fog fájni a fogunk, és nálam  sajnos (?) elég gyakran előfordul, hogy a neten itt-ott meglátott receptek felülírják a rációt és az ütemtervet. Ez az indiai leves például Vegavarázs facebook-oldalán jött szembe (eredeti recept itt) és annyira megkívántam, hogy még aznap meg is főztem ebédre. Hogy a kamrában még sambhar masalát is találtam hozzá, az kisebb csoda, és azt bizonyítja, hogy az impulzusvásárlás is legitimálható néha. A hűtőben várakozó kelt tésztából így végül nem pizza lett, ahogy azt terveztem, hanem serpenyőben sült lepénykenyerek, hogy legyen mivel tunkolni ezt a sűrű, fűszeres ragut.

Hozzávalók:

3 ek olaj
1 kk barna mustármag
6 currylevél (szárított)
½ kk asafoetida
1 kk kurkuma
2 kk sambhar masala (sambhar fűszerkeverék)
1 doboz hámozott paradicsom
2 dl hámozott, felezett mungóbab
9 dl víz

1-2 tk nádcukor
1 tk tamarindszirup

A mungóbabot alaposan átmossuk, és feltesszük 9 dl vízben főni. Addig főzzük, míg teljesen szét nem esnek a szemek (kb. 30 perc), a végén megsózzuk. Közben kevés olajon megpirítjuk a mustármagot (addig hevítjük, míg pattogni nem kezd), ekkor belemorzsoljuk a curryleveleket, majd hozzáadjuk a porfűszereket is (asafoetida, kurkuma, sambhar masala). Rövid ideig kevergetve pirítjuk, majd hozzáöntjük a paradicsomot, főzzük kb. 10 percig, sózzuk, kicsit cukrozzuk, belerakjuk  a tamarindpasztát, majd a főtt mungóbabot is és összeforraljuk. Lepénykenyérrel vagy főtt basmati rizzsel tálaljuk.