Ez az étel jó példa arra, hogy vegetáriánus, sőt vegán alapanyagokból is lehet komplett, laktató és látványos fogásokat készíteni. Poór Balázs kínai gyógyító konyha óráján készítettük ezt a főételt, és nekem annyira megtetszett a cukkini spagettiszerepben (ott cukkiniszalmának hívtuk), hogy ez volt az első, amit itthon is megcsináltam.

1 csomag tofu (30 dkg)
1 kisebb lilahagyma/sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés olaj
kevés szójaszósz
1 ek víz
1 tk mustár
pici só
kb. 1,5 dl hideg víz
1 tk kukoricaliszt
2 tk méz
aprított petrezselyemzöld vagy koriander
1 ek gojibogyó (elhagyható)

3 salátacukkini
1 kicsi lilahagyma/sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés olaj
szójaszósz
pici citromlé

1-2 tk almaecet
1 ek napraforgómag

A tofut falatnyi kockákra vágjuk, a lilahagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A gojibogyót pár percre forró vízbe áztatjuk, majd leöblítjük. Egy wokban kevés olajat hevítünk, rádobjuk a hagymákat, kevergetjük fél percig, majd mehet rá a tofu. Kevergetve/dobva-rázva pirítjuk, közben meglocsoljuk egy kevés szójaszósszal és az 1 ek vízzel elkevert mustárral. Meg is sózzuk. A kukoricalisztet kikeverjük a 1,5 dl hideg vízben és szintén a tofuhoz adjuk, majd mehet bele a gojibogyó és végül a petrezselyemzöld is. A mézet csak akkor adjuk hozzá, ha már elzártuk a gázt, hogy megmaradjanak az értékes enzimek.

A cukkinit hámozatlanul hosszában vékony szeletekre vágjuk, majd a szeletekből hosszában fél centi vékony csíkokat hasítunk. A hagymát félkarikákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Kevés olajat hevítünk a wokban, beleszórjuk a cukkiniszálakat, erős lángon dobva-rázva pirítjuk. Közben mehet bele a kétféle hagyma is és a napraforgómagok, meg az ízesítők: szójaszósz, pici citromlé, só és almaecet. Csak addig pirítjuk, hogy még roppanós maradjon, ne essen össze a zöldség.