Mostanában gyakran főzök kókusztejjel, nem azért, mintha annyira olcsó lenne, hanem mert nem iszunk tehéntejet és egyébként is szeretjük az ízét. A közeli bioboltban kókuszkrém formájában veszem, egy kis doboz 350 forint körül van, ha azt felöntöm 4 dl vízzel, 6 dl kókusztej az eredmény. Ebből aztán több napig gazdálkodom, tejszín helyett rakom levesbe, raguba a selymesebb hatás kedvéért. Ezt az egyszerű zöldségcurryt is ezzel kerekítettem le, még egy kis vajat lehetett volna esetleg hozzáadni a végén (ha a kalóriákat nem számoljuk persze, mert a kókusztejben is van rendesen). Barnarizzsel ettük, de basmatival lenne az igazi.

Hozzávalók:

½ csésze vöröslencse
1 kicsi vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 tk currypor (pl. Madras vagy Tikka)
½ tk só
¼ tk kurkuma
2 csésze víz
1 doboz hámozott, aprított paradicsomkonzerv
1 nagyobb karfiol fele rózsáira szedve
½ tk őrölt római kömény
½ tk őrölt koriander
kevés nádcukor
kb. 1 dl kókusztej

A lencsét a felaprított hagymákkal, a sóval, curryporral, kurkumával feltesszük főni 2 csésze vízben. Mikor már félpuha állapotban van, hozzáöntjük a hámozott paradicsomot és a karfiolrózsákat és megfűszerezzük római köménnyel és korianderrel. Fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg a lencse teljesen szét nem esik és a karfiol meg nem puhul. A végén sózzuk, néhány tk nádcukorral ízesítjük és egy kevés kókusztejjel selymesítjük. Lepénykenyérrel vagy főtt basmati rizzsel tálaljuk.