Ilyen spontán reggelink már rég volt: este megláttam a facebookon egy bbcgoodfood-os szilvacrumble fotót és fájdalmasan belém hasított a felismerés, hogy ez nekem kell. Aztán rögtön beugrott a megoldás is, hiszen ez remekül illik az édes-gabonás egészséges reggeli koncepciójába. Mert bár a kölespuding nagyon finom eledel, de kell néha egy kis áramszünet. Úgyhogy másnap reggel 7:50-kor üdvözült arccal húztam ki a sütőből ezt az őszi reggelit.

almas-szolos_crumble

Hozzávalók:

kis fürt szőlő
2 banán
6-7 savanykás alma (pl. Idared)

A morzsához:

10 dkg vaj felkockázva
6 dkg kukoricaliszt
6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg árpapehely (lehet zabpehely is)
3-4 ek méz
2 csapott tk őrölt fahéj
2-3 ek napraforgómag

A szőlőszemeket félbevágtam, kimagoztam, a banánt felkarikáztam, az almát meghámoztam, kicsumáztam, felkockáztam. Egy tűzálló tálba szórtam a gyümölcsöket, megszórtam őket kevés őrölt fahéjjal és jól összeforgattam. A sütőt előmelegítettem 200 fokra és betettem a rakományt 5-10 percre.
Közben összegyúrtam a morzsatészta hozzávalóit és egyenletesen rámorzsoltam a sütőből kihúzott gyümölcsökre. Így mentek vissza kb. 25 percre. (Ha nagyon barnulna közben, takarjuk le sütőpapírral)