Ez a szendvicskrém és a még nem posztolt köleskörözött volt számomra az utóbbi idők kipróbált receptjeinek nagy meglepetése. Mindkettőnek szkeptikusan álltam neki, aztán nagyon meglepődtem, hogy milyen finomak. A napraforgómag egyébként nagyon egészséges, sok értékes telítetlen zsírsavat tartalmaz, magas a B1 vitamintartalma és tele van kalciummal, magnéziummal és káliummal is, úgyhogy érdemes használni – én mostanában a wokos zöldségekhez  szórok mindig néhány evőkanálnyit – a textúrájának is jót tesz, meg a tápértékének is.

Hozzávalók egy kis próbaadaghoz:

1 nagy marék napraforgómag
1 kis csokor petrezselyem
1 szelet pritaminpaprika
1 szál újhagyma
1 tk citromlé

frissen őrölt bors
késhegynyi római kömény
késhegynyi kurkuma

A napraforgómagokat éjszakára beáztatjuk, másnap leszűrjük és a citromlével és egy kevés vízzel turmixoljuk. Utána hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, a felaprított újhagymát, a petrezselyem szárát és a fűszereket és ismét turmixoljuk. Végül beleforgatjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Ha kell, még a végén igazítunk az ízeken.

A receptet a Vegánságok blogon találtam.