Tudtad, hogy október 16. az Élelmezés Világnapja? Nemrég még én sem, ahogy azt sem, hogy 2005 óta már Magyarországon is működik amerikai példa alapján az Élelmiszerbank. Hogy mit csinálnak ők? Nevezhetjük őket „nonprofit élelmiszernagykernek” is, összegyűjtik a valamiért már nem eladható, de még fogyasztható élelmiszereket és szétosztják a rászoruló intézmények között. Így jut értékes ételhez 500 intézmény országszerte, köztük gyermekotthonok, családsegítők, hajléktalanok.

A szaloncukor szilveszterkor, a húsvéti nyúl nyár elején már nem eladható, pedig még sokáig a szavatossági időn belül van. Ugyanígy a lejárathoz közeledő tejtermékek, a fonnyadásnak indult zöldségek-gyümölcsök,  vagy már a gyártósorról valamilyen okból félreállított termékek is menthetők. Ha nem lenne, aki ezeket összegyűjti, ez a sok élelmiszer mind a kukában végezné, ahogy végzi is még sajnos nagyon sok helyen.

De a helyzet nem reménytelen – a Magyar Élelmiszerbank például már elérte, hogy a Metró áruházakból minden este elhozhatják a lejárat közeli dolgokat és még aznap szétosztják a helyileg legközelebb eső rászoruló intézmények között.

Néhány megdöbbentő adat:
Évente 500 000 emberhez jutnak el, 500 intézménnyel vannak kapcsolatban, 6000 tonna élelmiszert mozgatnak meg, és mindezt csupán 4 alkalmazottal és sok-sok önkéntes segítségével. 1 forintnyi adományból 30 forintnyi ételt osztanak szét, és 2000 forintból biztosítani tudják egy teljes család havi élelmiszerszükségletét.

„Együnk egymásért!”

Októberben a civil lakosságot is szeretné bevonni az Élelmiszerbank a gyűjtésbe egy izgalmas kampány keretében. Az „Együnk egymásért!” elnevezésű programhoz bárki csatlakozhat, aki vállalja, hogy október 16. és 31. között létrehoz egy saját kis programot, ahol egy maga által készített ételt az ismerősei/barátai/kollégái körében értékesít és a bevételt felajánlja az Élelmiszerbanknak.

Néhány ötlet inspirációnak:

  • lakásétterem: vendégek meghívása ebédre/vacsorára
  • vacsoracsata: 4 fő 4 napon, 4 helyen vendégül látja egymást és fizetnek az ételért, közben lehet pontozni is egymás teljesítményét
  • bevásárlás másnak díjazás ellenében
  • „élő kávéautomata” az irodában: díjazás ellenében kávét, süteményt hoz a kollégáknak (akkor is, ha egyébként a kávé ingyen van)
  • turmixbár a munkahelyen
  • tortatombola: tombolajegyek árusítása, tombolahúzás torta- és süteménynyereményekkel

További információkat találtok az esemény facebook-oldalán (a névjegyben). Ha már eldöntöttétek, milyen akcióval fogtok csatlakozni, írjatok Lőrincz Edinának a lorincz.edina@elelmiszerbank.hu e-mail-címen és írjátok meg az esemény adatait (az akció elnevezése, rövid leírása, helyszíne, időpontja, a jelentkezés módja stb.) és a szervezők létrehoznak neki egy facebook-eseményt, amit aztán lehet reklámozni.

További kérdéseiteket a fenti e-mail-címen vagy a 06/30/842-6225-ös számon tehetitek fel.

Nekem nagyon tetszik az ötlet, szeretnék csatlakozni, a kivitelezésen még töröm kicsit a fejem. Csatlakozzatok ti is!